Anatomia

Fretin vartalo on sopusuhtainen ja symmetrinen molempien puolien, vasemman ja oikean, ollessa yhtä pitkät ja leveät. Pää, niska, vartalo, raajat, tassut ja häntä ovat toisiinsa nähden sopusuhtaiset. Fretti seisoo suorassa ja tasapainoisesti kaikilla neljällä tassulla.

Pää

Pää on tasasivuisen kolmion mallinen, leveimmillään korvien kohdalta kaveten kuonon päähän. Pään pituus on 100–110 % pään leveimmän kohdan leveydestä. Mitä lähempänä tasasivuista kolmiota, sitä parempi. Pää ei saa olla lyhyempi kuin mitä se on leveä. Uroksilla profiili on suoralinjainen, ilman ulkonemaa silmien välisessä tasanteessa. Naarailla lievä ulkonema on sallittu. Pään koko tulee olla suhteessa kehon kokoon.

Korvat

Korvat sijaitsevat kallon ylätaka-reunassa suorassa linjassa toisiinsa. Ne ovat malliltaan puolipyöreät, tasakokoiset ja suhteessa pään kokoon. Korvien tulee olla puhtaat.

Silmät

Silmät ovat pyöreät, tasakokoiset ja suhteessa pään kokoon. Silmät sijaitsevat korvien ja nenän puolivälissä sekä keskenään suorassa linjassa. Silmät ovat kirkkaat ja valppaat, eikä niiden saa vetistää.
Nenä on pyöreäkulmaisen kolmion mallinen, symmetrisillä sieraimilla. Nenä on kooltaan sopusuhtainen pään kokoon nähden. Pitkäkarvaisilla freteillä saa olla nenässä ylimääräisiä ihopoimuja ja karvoitusta sekä sisä-, että ulkopuolella. Kuonon pitää olla suora.

Hampaat ja suu

Purenta on lievä yläpurenta. Ylähampaiden lukumäärä: 6 etuhammasta, 2 kulmahammasta, 6 välihammasta ja 2 poskihammasta. Alahampaiden lukumäärä: 6 etuhammasta, 2 kulmahammasta, 6 välihammasta ja 4 poskihammasta. Yläkulmahampaiden tulee sopia saksipurennassa alakulmahampaiden taakse.

Ikenet ja limakalvot ovat vaaleanpunaiset ja terveet, ikenet eivät saa olla tulehtuneet tai vetäytyneet. Hampaat ovat valkoiset, puhtaat ja ehjät, ilman hammaskiveä. Vanhemmalla fretillä virheet hampaiden valkoisuudessa ja eheydessä sallitaan paremmin kuin nuorella fretillä. Vanhemmiten hampaan väri muuttuu ensin kellertäväksi ja sitten läpikuultavaksi.

Keho

Luusto

Luuston paksuus (tiheys) on erittäin tärkeä. Fretin luut ovat jykevät, paksut ja vahvat kannatellakseen terveen fretin massan. Leikkaamattomien sekä aikuistumisen jälkeen leikattujen frettien luuntiheys on huomattava ja luiden tulee tuntua kiinteiltä ja lujilta.

Selkäranka on taipuisa ja suora eikä siinä saa olla huomattavia ulkonemia. Selkärangan kaari on tasainen ja kulkee hartioiden ja lonkan puolivälissä. Selän kaari kaartuu tasaisesti keskiselästä peräpäähän. Korkein kohta kaarevasta selkärangasta on hartioiden ja lantion puolivälissä (ei hännäntyvessä). Niska on suora ja suhteellisen lyhyt.

Lapaluut ja lantio ovat jykevät, symmetrisesti selkärangan sivuilla, ilman luisia kohoumia. Lantio on kooltaan sopusuhtainen fretin kehon ja rintakehän kokoon nähden. Lonkkanivelet eivät saa olla löysät.

Rintakehä on symmetrinen ja tynnyrimäinen, jotta sydämellä ja keuhkoilla on tarpeeksi tilaa. Kylkiluissa ja rintalastassa ei saa olla huomattavia ulkonemia tai kulmia. Kylkiluut saavat tuntua mutta eivät näkyä. Rintakehä on lähes pyöreä ja kooltaan suhteessa eläimen kokoon, sukupuoleen ja leikkausstatukseen.

Raajat ja tassut

Raajat ovat sopivan mittaiset ja paksuiset fretin kokoon nähden. Etu- ja takaraajojen on oltava symmetriset toisiinsa nähden ja niiden luut eivät saa olla kaarevat. Seisoessa fretin etutassut kääntyvät hivenen sisäänpäin. Takatassut osoittavat suoraan eteenpäin. Kaikissa tassuissa on viisi (5) varvasta. Tassujen koko on suhteessa vartalon kokoon ja rakenteeseen. Maata vasten tassut ovat soikean malliset, ilman että varpaat ovat liiallisesti erillään toisistaan. Anturat ovat pehmeät, niissä ei ole kovettumia tai ne eivät ole kuivat. Varpaat ovat suorat ja niiden välissä on ihopoimut.

Kynnet ovat samansuuntaiset varpaiden kanssa ja kaartuvat alas päin, niin että fretin askeltaessa kynnen kärki koskettaa maata. Kynsien ei kuitenkaan saa olla niin pitkät, että kynnen kärki osuisi maahan fretin seistessä paikallaan. Kynsien on parempi olla hieman pitkät kuin liian lyhyet. Kynsiä ei milloinkaan tule leikata lähelle kynnen sisällä kulkevaa verisuonta. Kynnen tulee olla eheä.

Häntä on suora ja taipuisa koko pituudelta, ilman mutkia tai ulkonemia. Häntä on 1/3 fretin koko pituudesta (nenän päästä hännän päähän).

Massa

Lihaksisto ja lihasmassa

Fretti tuntuu kiinteältä, johtuen sen lihaksistosta. Fretin ei tule tuntua löysältä/pehmeältä, mikä viittaa rasvakudokseen, ei lihaksistoon. Uroksilla on suurempi lihaksisto, erityisesti päässä, niskassa, hartioissa ja rintakehässä. Keskimääräistä suurempi lihaksisto, ikään tai sukupuoleen nähden, on positiivinen ominaisuus, niin kauan kun se on vielä normaalirajoissa. Rintakehä, niska, hartiat ja lantio tuntuvat kiinteiltä, osoittaen lihasmassaa ko. alueilla.

Vatsa tuntuu kiinteältä, ei roikkuvalta. Leikkaamattomilla freteillä on suurempi lihasmassa kuin leikatuilla freteillä. Varsinkin varhain steriloiduilla/kastroiduilla (alle 6 kk) freteillä on vähemmän lihasmassaa kuin vanhempana leikatuilla. Tarpeeksi liikuntaa saaneen fretin kehon ympäröi kiinteä lihasmassa, jonka läpi luusto tuntuu, mutta ei näy.

Rasvakudos

Ylipainoisuus freteillä on harvinaista, mutta mahdollista. Pieni tasainen rasvakerros on normaalia terveellä aktiivisella fretillä. Talvikautena reilumpi tasainen rasvakerros on normaali, mutta rasvakudoksen ei tulisi kertyä liiaksi alavartalon ympärille. Massan tulee olla jakautunut tasaisesti koko vartaloon. Jos frettiä kannatellaan vartalon keskikohdasta, kumpikin pää tuntuu saman painoiselta.

Turkki, viikset ja iho

Fretin turkissa arvioitavia asioita ovat kunto, kiiltävyys, laatu ja pituus.
Terveellä fretillä on tiheä, kiiltävä turkki, niin talvella kuin kesälläkin. Kesäturkissa on vain vähän aluskarvaa, mutta se on pehmeä ja silkkinen. Turkki ei ole karhea tai kuiva ja karva ei katkea taittaessa. Kesäturkin pituus on lyhyempi kuin talviturkin.

Viikset ovat pitkät ja eheät, ei hauraat. Iho on puhdas ja hilseetön ja siinä ei ole rupia tai haavaumia.

Fretin turkin pituus jaetaan kolmeen (3) kategoriaan:

  • Lyhytkarvainen (lk): Lyhytkarvaisen fretin turkki on kaksi kerroksinen, eli siinä on pehmeä, hienojakoinen, lyhyt alusvilla sekä kiiltävä, karkeampi päällyskarva.
  • Puolipitkäkarvainen (ppk): Puolipitkäkarvaisen fretin turkki on kaksi kerroksinen, eli siinä on pehmeä, hienojakoinen, lyhyt alusvilla sekä kiiltävä, karkeampi päällyskarva. Lk ja ppk fretin päällyskarvan pituudessa ei ole suurta eroa. Ppk fretin ”kaulurikarvat” ovat runsaammat ja hieman pidemmät luoden ”leijonan harjas” vaikutelman. Ppk fretin karvan laatu saattaa myös olla hienojakoisempaa kuin lk fretin. Näyttelytoiminnassa lk ja ppk frettien ero on marginaalinen, eikä niiden erottelu ole yhtä tärkeää kuin kasvatustoiminnassa. Kasvatustoiminnassa ppk fretti erotellaan sekä ulkoisten ominaisuuksien että geneettisen tiedon(eli sukupuun) kanssa. Kokenut kasvattaja pystyy tunnistamaan ppk ja lk fretin parhaiten n.2-3 vko iässä, jolloin ero näkyy pennuissa selvimmin.
  • Pitkäkarvainen (pk): Sis.angora. Päällyskarva on selkeästi pitempää kuin lk ja ppk freteillä. Pk uroksilla hyväksyttävä karvan pituus on yli 6 cm, mutta yli 9cm on suositeltavaa. Pk naarailla hyväksyttävä karvanpituus on yli 5cm, mutta yli 7 cm on suositeltavaa. Pitkäkarvaisella fretillä ei ole välttämätöntä olla alusvillaa. Pitkäkarvaisella fretillä on hyväksyttävää olla nenässä ylimääräisiä ihopoimuja sekä karvoitusta ja tuplaviikset, mutta poimuton nenä on toivotumpi.

Luonne/olemus:

Hyvä luonne on tärkeä osa frettiä. Fretti on valpas, utelias, leikkisä, ystävällinen ja rauhallinen käsiteltäessä. Leikatut fretit ovat erityisen helposti käsiteltävissä. Hormonitoiminnan vaikutus tulee ottaa huomioon leikkaamattomien frettien luonteenlaatua arvioidessa. Urokset ovat usein varsin levottomia lisääntymiskauden aikana. Vaikka levottomuus ei ole haluttu ominaisuus, se on hyväksytympää leikkaamattomilta freteiltä kuin leikatuilta, joiden käyttäytymistä hormonitoiminta ei häiritse. Samoin levottomuus on hyväksytympää nuorilta alle 6 kk ikäisiltä freteiltä.