Osallistu frettinäyttelytutkimukseen

Vastaa lyhyeen noin 5 minuutin kyselytutkimukseen frettinäyttelytoiminnasta.

Vastaamisen jälkeen voit osallistua Ruohotuvan 20€-lahjakortin arvontaan.

Voit osallistua kyselyyn, mikäli olet käynyt frettinäyttelyissä aiemmin tai olet kiinnostunut osallistumaan tulevaisuudessa. Kehitämme näyttelytoimintaa sekä kartoitamme tulevien näyttelyiden ajankohtia sekä kapasiteettia.

Kysely on päättynyt, kiitos mielenkiinnostasi!

Suomen Frettiliitto lahjoittaa 100€ ukrainalaisten frettien hyväksi

Ajatuksemme ovat Ukrainassa. Hätää kärsivät ihmisten lisäksi lemmikit.
Frettien erityistarpeet huomioiden halusimme kantaa kortemme kekoon, jotta ukrainalaiset fretit saavat oikeanlaista apua ja tarpeita.

Olemme lahjoittaneen 460 PLN (hieman alle 100€) puolalaiselle voittoa tavoittelemattomalle frettiyhdistykselle Stowarzyszenie Przyjaciół Fretek (SPF / Ferrets Friend Society), joka auttaa mm. toimittamalla freteille ruoka-apua ja lääkkeitä Ukrainaan. Edeltävänä viikonloppuna SPF sai yhteistyökumppaneidensa avulla kuljetettua 40kg freteille sopivaa ruokaa Kiovaan ja Odessaan.

Voit seurata yhdistyksen työtä Facebookissa.

Sydämen muotoon syvätty kuva fretistä Ukrainan lipun päällä

#standwithukraine #ukrainaneläimet

Lemmikkifretin pennun hinta nousee

Suomen Frettiliitto on päättänyt nostaa usean skandinaavisen maan tavoin lemmikkifretin pennun hintaa 50 eurolla. Jatkossa pennun voi ostaa kasvattajilta hintaan 450€. Hinnan nostopäätöksen taustalla on yleinen hintatason nousu.

Helsingin yliopisto tutkii lemmikkieläinten koronavirustartuntoja

Helsingin yliopisto on aloittamassa tutkimusprojektia lemmikkieläinten koronavirusinfektioista. Ainakin kokeellisten infektioiden perusteella SARS-COV-2 tarttuu fretteihin ja saattaa aiheuttaa niillä oireita, joten fretit ovat yksi tutkimuskohde.

Mikäli taloudessa on ollut korona tai vahvasti siihen viittaavia oireita ja fretille (tai muulle lemmikkieläimelle) ilmaantuu koronaan sopivia oireita (kuumeilua, yskää, huonovointisuutta, painonlaskua, ripulia ym.), yliopisto on kiinnostunut tutkimaan asiaa. Akuuteista tapauksista yhteydenottoa toivotaan heti, jos niitä ilmaantuu.

Mikäli tutkimukseen sopivia kandidaatteja löytyy, yhteyttä voi ottaa: jenni.me.virtanen (at) helsinki.fi
Yliopistolla saatetaan organisoida laajempaa vasta-ainetutkimusta freteillä myöhemmin.

Frettilive ja virtuaalilemmikkimessut tulevana lauantaina

Koronavirus ei estä messuilua!

Järjestämme Virtual Pet – Lemmikkimessut netissä tapahtuman aikaan Frettiliven tulevana lauantaina 18.4. klo 12. Live tapahtuu Frettiliiton Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/frettiliitto/ . Kesto noin puolituntia, joten ole hyvissä ajoin paikalla!

Tule mukaan seuraamaan frettien touhuilua kotioloissa sekä kysymään fretteihin liittyvistä askarruttavista asioista. Livessä vastailemassa Frettiliiton aktiiviset toimijat ja frettiharrastajat Milla Poikolainen sekä Susanna Hoffren.

Frettiliven jälkeen julkaisemme lisäksi postauksen, jossa kuvia harrastajien frettihuoneista sekä -aitauksista inspiraatioksi.

Tapahtuman Frettilivelle löydät täältä: https://www.facebook.com/events/253345906069119/

Fretti, koronavirukset (COVID-19, FRECV) ja influenssa

Nyt kun koronavirus on ajankohtainen aihe, on hyvä ottaa puheeksi fretit, koronavirus sekä kausittainen influenssa.

Koronavirus COVID-19

Koronaviruksen (COVID-19) osalta tällä hetkellä ei ole tavattu vielä tapausta, jossa koronavirus olisi tarttunut frettiin, saatika muuhun lemmikkieläimeen, ihmisen välityksellä. Hong Kongissa on tiedettävästi yhden koiran näytteestä löytynyt COVID-19 virusta, mutta muuten eläimellä ei ole ollut sairauteen tyypillisiä oireita. Tapausta ei pidetä huolestuttavana vielä lemmikkieläinten osalta.
Kuitenkin freteillä on erityinen asema taistelussa tätä valtoimenaan leviävää koronavirusta vastaan. Nimittäin tällä hetkellä Saskatoonin laboratoriossa kehitellään rokotetta, johon testattavaksi koe-eläimeksi on valikoitunut fretti. Valinta on tullut yksiselitteisesti siitä syystä, että freteillä on todettu herkkyys COVID-19 viruksen tartuntaan. Kyseessä ei ole ainutlaatuinen tapaus, sillä frettejä on aiemminkin käytetty koe-eläiminä esimerkiksi SARS-CoV-viruksen rokotteen testaamiseen.

Koronaviruksen eri muodot

Kuten useilla eläinlajeilla, myös freteillä tavataan erilaisia koronaviruksen aiheuttamia tauteja, jotka eivät ole kytköksissä ihmisillä tavattuihin viimeaikaisiin COVID-19-tartuntoihin. Freteillä yksi koronaviruksen muoto on FRECV (Ferret enteric coronavirus) , joka aiheuttaa mm. ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis) -suolistosairautta (tunnetaan myös kansanomaisesti nimellä ”vihreä-lima-ripuli”-tauti). Sairaus on hyvin tarttuva ja altistuneet eläimet tulisi pitää erossa muista yksilöistä.
Koronaviruksesta on löydetty Hollannissa (tutkimuksen tehnyt Dr Bart Haagmans Erasmus MC:stä) uusi mutatoitunut muoto, jota on löydetty ympäri fretin kehoa. Mutaatio on niin uusi, ettei testiä diagnoosille ole vielä löydetty ja diagnoosit perustuvat tällä hetkellä oireisiin. Virus vaikuttaa immuunijärjestelmään, joka tekee fretin herkäksi muille infektioille (kuten bakteerit raakaruoassa). Virus tarttuu tiedettävästi ulosteen välityksellä sekä epäilty tarttuvan myös muussa kanssa käymisessä.

Flunssakausi ja fretit

Ainakin fretin osalta, influenssa on zoonologinen, eli voi tarttua fretistä ihmiseen ja toisin päin. Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin ihmisellä, sierain vuodon ja kuumeen lisäksi fretillä voi esiintyä mm. ruokahaluttomuutta, yskää, silmien vuotamista, kuumetta, tärinää, apaattisuutta ja heikkoutta. Usein flunssa parantuu itsestään päivissä kotihoidolla, mutta pahimmillaan voi kehittyä hengenvaaralliseksi keuhkokuumeeksi.

Kuinka suojaan frettini sairauksilta?

Ohessa vinkkejä, joita noudattamalla vältät fretin sairastumisen. Vinkkejä napattu @MustelidMadnessin päivityksestä:
  • Muista käsihygienia! Pese kädet huolellisesti saippualla ennen käsittelyä.
  • Jos itse sairastut flunssaan, vältä frettien käsittelyä mahdollisimman paljon. Jos olet todella sairas, voit harkita jopa freteille erillistä hoitajaa, ettet altista frettejäsi tartunnalle.
  • Jos sinulla on useita frettejä, järjestä tarvittaessa sairaalle fretille oma vedoton tila, jossa ei ole kontaktissa muihin yksilöihin.
  • Jos vierailet frettiesi kanssa frettitapahtumissa, älä anna muiden koskea fretteihisi, varsinkaan ilman käsien pesua ja desinfiontia.
  • Vältä frettiesi kontaktia sairaiden yksilöiden kanssa.

 

Flunssainen fretti

Flunssainen fretti aivastelee sekä sieramissa ja silmissä voi esiintyä vuotoa. Kuva: Milla Poikolainen

Jos fretillä on flunssan oireita tai frettisi on todettu sairastuneen flunssaan:

  • Pidä fretti vedottomassa tilassa
  • Varmista, että fretti syö ja juo tarpeeksi. Voit antaa sairaalle fretille tukiruokintana korkea energista toipilasruokaa. (esimerkiksi Hill’s AD ja Ryoal Canin Convalence Support)
  • Jos vointi huononee tai ruokahalu katoaa, käänny eläinlääkärin puoleen. Pahimmassa taudissa voidaan tarvita antibiootteja ja nesteytystä.
  • Vältä kontakteja muihin eläimiin, äläkä vie potilasta tapahtumiin.

Lähteet:

Kirjoittaja: Milla Poikolainen, Suomen Frettiliiton terveystoimikunta.

 

Suomen Frettiliitto kouluttaa uusia näyttelytuomareita

Näyttelytuomarikoulutukseen pääsee valintakokeen kautta muutama halukas tietyin väliajoin. Valintakoetilaisuus järjestetään etukäteen ilmoitettavan näyttelyn yhteydessä ja siitä ilmoitetaan liiton sivuilla sekä fb-ryhmässä. Koulutukseen pääsemiseen vaaditaan jo valmista kokemuspohjaa mm. pitkää fretin omistajuutta, ulkomaalaisiin näyttelyihin osallistumisen, sihteeröintikokemuksen ja näyttelyn järjestämisen muodossa. Myös kielitaito on tarpeellinen. Kaikki luetellut vaatimukset eivät ole pakollisia, mutta mitä enemmän kokemusta hakija omaa, sen helpommin koulutukseen tulee valituksi. Koulutuksesta kiinnostuneille lähetetään esitietolomake täytettäväksi, ja kokeeseen kutsutaan potentiaalisimmat hakijat.

Toiminnan ollessa pienimuotoista, ja koulutusresurssien rajallisuudesta johtuen, otetaan koulutukseen kerralla vain 2-3 kokelasta. Frettiliiton aktiivijäsenet ovat etusijalla, mikäli kriteerit täyttyvät.

Kysymysasioissa voit ottaa yhteyttä: puheenjohtaja@frettiliitto.fi

Muutos kasvattajasitoumukseen

Kasvattajasitoumuksen kohtaa 21. on muokattu. Uusi muoto on: ”Kasvattajan täytyy kuulua johonkin Suomen Frettiliiton jäsenyhdistykseen aktiivisena kasvatusaikana.”  Aiemmin ollut muoto ”En kuulu toiseen yhdistykseen tai järjestöön, joka myöntää muille suomalaisille, kuin SFL hyväksymille kasvattajille, kasvattajanimiä tai sertifikaatteja, tai määrittelee frettien jalostuskelpoisuutta.”  koettiin palvelevan kasvattajia vähemmän kuin nykyinen.

Koko kasvattajasitoumuksen pääset lukemaan täältä.

FFF 2018

Näyttely oli Suomen Frettiliiton juhlanäyttely, Frettiliitto täytti 10 vuotta. Tuomareina toimivat Nelli Elo ja Maisa Thurman. Näyttely järjestettiin Siilinjärvellä Toimintakeskus Kirsussa.

Luokka 1, Veteraanit

1.1 E-Pic’s Name of the Wind ”Navi” , 86 p, 1 sija
1.2 Pickpocket’s Bloody Mary ”Veela”, 83 p
1.4 Ferris ”Ramonen”, 81,5 p
1.3 Nostrofuretti Pyx ”Pabi”, 77 p

Luokka 2, Seniori urokset 2014

2.2 Nightshade’s Cookie Monster’s Meringue Madness ”Monsteri”, 91 p, 1 sija
2.3 FireFlame Ferrets Hot Wheels Valiant ”Routa”, 85 p
2.5 Hubert, 79,5 p
2.1 ACH’s Braeburn ”Putte”, 77 p
2.4 Valgetuhkur Bewilderbeast ”Peto” -poissa

Luokka 3, Seniori naaraat 2014-2015

3.5 Pickpocket’s Serene Sunrise ”Aviya”, 86 p, 1 sija
3.1 Pickpocket’s Rise of the Phoenix ”Nera”, 85 p, 2 sija
3.3 ACH’s Deinonychus ”Nysä”, 81,5 p
3.4 Raggarillerns Itsy Bitsy ”Itsy”, 79,5 p
3.2 Valgetuhkur Windy Lou ”Amelia”, 78, 5p

Luokka 4, Seniori urokset 2015

4.4 Bajnok Allanon Spark ”Buda”, 81 p, 1 sija
4.3 ACH’s Troodon ”Räpsy”, 81 p, 2 sija
4.2 Nappi, 77,5 p
4.5 Bullberg Karl ”Kasperi”, 76 p
4.1 ACH’s Lythronax ”Possu”, 74,5 p

Luokka 5, Juniori naaraat

5.2 E-Pic’s Spirit of Cressida ”Rudi”, 88 p, 1 sija
5.1 Pickpocket’s Rain of Sorrow ”Shuri”, 87 p, 2 sija
5.5 Soul Mirror’s Pegasus ”Kerttu”, 86 p
5.3 Shadowtale’s Queen of Hearts, 85 p
5.4 E-Pic’s Glorious Galatea ”Ronja”, 83,5 p
5.7 Shadowtails’ Tinker Bell ”Ananas”, 81,5 p
5.6 Rose’s Gamora ”Nutella”, 66,5 p

Luokka 6, Juniori urokset

6.5 Ted Ferret Majestik ”Raven”, 91 p, 1 sija
6.1 Rio Furets de la Côte Ouest ”Saku”, 89,5 p, 2 sija
6.4 Câpre Furets de la Côte Ouest ”Speedy”, 86 p
6.2 Nightshade’s Super Trooper ”Herra Rapunen”, 83 p
6.7 Gone With The Sin ”Igor”, 81,5 p
6.3 Pickpockets Blood of My Blood “Mori”, 81 p
6.8 Erigeron From Ferret Valley ”Mara”, 78, 5 p
6.6 Pickpocket’s Furious Fire Cloud ”Tusina”, 67,5 p

Luokka 7, Seniori naaraat 2016

7.4 Pickpocket’s Princess Mononoke ”Riite”, 87,5 p, 1 sija
7.2 Emma Grandis from Siberian Flowers ”Sansa” 84,5 p, 2 sija
7.1 Bella ”Mitella”, 84 p
7.3 Pickpocket’s Whisper of the Heart ”Aava”, 81,5 p
7.5 Pickpocket’s Softail Deluxe ”Pipari”, 81,5 p
7.7 Nostrofuretti Wanda ”Karma”, 80,5 p
7.6 Pickpocket’s Instinct ”Iinu” -poissa

Luokka 8, Seniori urokset 2016

8.5 Pickpocket’s Ocean Waves ”Poseidon”, 85,5 p, 1 sija
8.6 Pickpocket’s My Neighbor Totoro ”Tuhto”, 85 p, 2 sija
8.4 Pickpocket’s The Wind Rises ”Joonatan”, 84 p
8.3 Pickpocket’s Breakout ”Jax”, 83,5 p
8.2 Pickpocket’s Fat Boy Lo ”Jesper”, 83 p
8.1 Dappere Leerling Jager ”Rosmo” -poissa

Luokka 9, Seniori naaraat 2017, muut värit

9.4 ACH’s Sensational Oversight ”Naga”, 88 p, 1 sija
9.5 ACH’s Phenomenal Delusion ”Lysti”, 87 p, 2 sija
9.3 ACH’s Eirlithrad ”Willow”, 86,5 p
9.1 Nightshade’s Cotton Candy “Pörrö”, 84,5 p
9.2 Gaia vom Spreewald ”Huisku”, 81 p

Luokka 10, Seniori naaraat 2017, musta soopeli

10.5 Pickpocket’s Occamy ”Uma”, 88,5 p, 1 sija
10.1 Pickpocket’s Meadow Viper ”Rory”, 88,5 p, 2 sija
10.2 Valgetuhkur Moonshine VIP, 87 p
10.3 Pickpocket’s Rainbow Boa ”Piina”, 85,5 p
10.4 ACH’s Fantastic Fiasco ”Petunia”, 84 p

Luokka 11, Seniori urokset 2017, muut värit

11.2 ACH’s Bloed Aedd “Miki”, 83,5 p, 1 sija
11.3 Bonsai Ahman Johnny Silverhand ”Bailey”, 81 p
11.1 Hottentott vom Spreewald ”Eetu” -poissa
11.4 Asser Hunters Mannerheim ”Milo” -poissa

Luokka 12, Seniori urokset 2017, musta soopeli

12.1 Pickpocket’s Thunderbird ”Ulappa”, 90 p, 1 sija
12.2 Pickpocket’s Obscurus ”Cujo”, 85 p
12.4 Pickpocket’s Niffler ”Nitro”, 85 p
12.5 Indigo is Sibirskih Afin ”Tahvo”, 79 p
12.3 Fast&Furry Ferrets Black Jasper ”Saastamoinen” -poissa

Best in Show: Nightshade’s Cookie Monster’s Meringue Madness ”Monsteri”
VSP: ACH’s Sensational Oversight ”Naga”

Paras Veteraani: E-Pic’s Name of the Wind ”Navi”
Paras Seniori II: Nightshade’s Cookie Monster’s Meringue Madness ”Monsteri”
Paras Seniori I: ACH’s Sensational Oversight ”Naga”
Paras Juniori: E-Pic’s Spirit of Cressida ”Rudi”

Paras musta soopeli: E-Pic’s Name of the Wind ”Navi”
Paras soopeli: Pickpocket’s Fat Boy Lo ”Jesper”
Paras suklaa: FireFlame Ferrets Hot Wheels Valiant ”Routa”,
Paras pastelli: Pickpocket’s Whisper of the Heart ”Aava”
Paras albiino: Nightshade’s Cotton Candy “Pörrö”
Paras kuviollinen: Nostrofuretti Pyx ”Pabi”
Paras pitkäkarvainen: Nightshade’s Cotton Candy “Pörrö”

Valiot:
Pickpocket’s Bloody Mary ”Veela”
Ferris ”Ramonen”
Pickpocket’s Serene Sunrise ”Aviya”
Ted Ferret Majestik ”Raven”

 

7-vuotta täyttäneille freteille myönnetään ikäsertifikaatti

Suomen Frettiliitto myöntää vuodesta 2018 alkaen 7 vuotta täyttäneille freteille ikäsertifikaatin. Sertifikaatilla Frettiliitto haluaa tukea sekä ennen kaikkea onnitella pitkän iän saavuttaneita frettejä. Sertifikaatti lähetetään omistajalle postitse ja päivänsankarit tullaan julkaisemaan Frettiliiton Facebook-sivuilla.

Sertifikaattia voi hakea, kun fretti on täyttänyt 7 vuotta. Huomioithan, että hakemusta ei voi tehdä etukäteen, vaan sertifikaattia tulee hakea aikaisintaan fretin syntymäpäivänä. Kuolleille freteille emme myönnä uusia sertifikaatteja. Sertifikaattia voit hakea fretillesi lähettämällä täältä hakemuksen.