Hankinta

Ostajan opas

Harkitsetko frettiä lemmikiksi? Tässä muutama asia, mitä ostajan tulisi harkita ennen fretin hankintaa.

Fretin hankinta tulisi olla koko perheen yhteinen päätös, sillä fretistä tulee perheenjäsen jopa 6-8 vuodeksi.  Fretti tarvitsee myös sosiaalistamista. Älä hanki frettiä, jos sinulla ei ole aikaa eikä intoa olla sen kanssa vähintään muutamaa tuntia joka päivä. Fretti ei ole häkkieläin! Onnellisin fretti on, mikäli se saa olla mukana kodin normaalissa arjessa ja seurata niin halutessaan mitä kotona tapahtuu, vapaana turvallisessa kodissaan esim. kissan ja koiran tapaan. Fretin koti tulee tehdä sille joka tapauksessa turvalliseksi, oli se vapaana sitten vain muutaman tunnin päivässä tai jatkuvasti.

Muista myös, että fretin perusluonteeseen kuuluu uteliaisuus ja tarve tutkia kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin paikat. Frettiä varten joudut sisustamaan kotisi ihan uudella tavalla, jottei utelias pieni eläin pääse vahingoittamaan itseään tai rikkomaan sinulle tärkeitä tavaroita. Jos et ole valmis tekemään asunnosta fretille turvallista, kannattaa miettiä onko ajankohta sittenkään oikea fretin hankintaan.

Fretille sopivaa ruokaa ei välttämättä ole helppo hankkia, joten ota selville etukäteen sen saatavuus asuinpaikkakunnallasi. Tarkempia ohjeita ja suosituksia raakaruokintaan ja kuivaruokintaan löydät sivuiltamme. Frettien sairastuminen on yleistä ja hoitaminen usein vaikeaa ja kallista. Koska Suomessa on ollut frettejä vasta lyhyen aikaa, voi asiantuntevan eläinlääkärin löytäminen fretille olla edelleen hankalaa.

459027_10150850919129118_1108277684_o

Pennun hankinta

Kun olet päätynyt fretin hankintaan, älä hätäile, vaan vielä mieti mistä pennun hankit. Lista Suomen Frettiliitton ry:n hyväksymistä kasvattajista löytyy täältä. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä paikalliseen frettiyhdistykseen tai Suomen Frettiliitto ry:een, josta saat lisätietoa hyväksytyistä ja luotettavista kasvattajista. Kannattaa myös käydä katsomassa frettejä, joko kasvattajan tai harrastajan luona tai paikallisen yhdistyksen frettitapahtumassa, kuten näyttelyssä tai lajiesittelypäivillä. Kannattaa huomioida, että kasvattajat eivät yleensä ota vierailijoita pentukaudella tartuntariskien välttämiseksi. Paras aika vierailla kasvattajien luona on syksystä alkutalveen, sillä usein keväällä kasvattajat vähentävät vierailuja astutuksien ja pentukauden alun ajaksi sekä tartuntariskien välttämiseksi. Ottaessasi pennun Suomen Frettiliiton kasvattajalta, saat tukea pennun oston jälkeenkin, sillä kasvattajat pyrkivät olemaan pennun kasvatuksen ja fretin hoidon tukena koko fretin eliniän.

Varaudu siihen, että sen juuri sinulle oikean pennun löytämiseen voi kulua aikaa. Hyvillä kasvattajilla saattaa olla jopa vuoden mittainen jonotuslista. Älä osta halpaan hintaan kaupiteltua frettiä epämääräisistä olosuhteista. Pentutehtailijat ovat kiinnostuneita rahapussistaan, eivät frettien hyvinvoinnista tai lajin tulevaisuudesta. Huono kauppa kostautuu usein harmituksena ja eläinlääkärikuluina.

 

1933997_114275339117_5818425_n

Hyvä kasvattaja

  • Ei myy pentua alle 8 viikon ikäisenä
  • Tietää kasvatuseläintensä taustat ja osaa kertoa sekä niiden, että pentujen luonteista
  • Myy pennun mikrosirutettuna ja eläinlääkärin tarkastamana
  • Osoittaa kiinnostusta olosuhteisiin, johon pennun myy
  • Kertoo fretistä lemmikkinä
  • Usein joudut täyttämään myös ostokyselylomakkeen, jossa kysytään tiedot perheestäsi, mitä tiedät freteistä, Milloin ensimmäisen kerran törmäsit fretteihin ja/tai miksi sinä haluat fretin ym.
  • Pennun ostosta tehdään kirjallinen kauppakirja, jonka kummatkin osapuolet allekirjoittavat

Kun pentu myydään Suomen Frettiliiton rekisteröimänä, voit luottaa siihen, että kasvattaja on liiton hyväksymä ja sitoutunut liiton asettamiin sääntöihin. Vaikka paperiton fretti voikin olla todella mukava lemmikki ja ihana perheenjäsen, on rekisteröity pentu osoitus siitä, että kaikki on kasvattajalla hyvin eikä pentuja kasvateta esim. rahan vuoksi, huonoilla kasvatusyksilöillä tai puutteellisella ruokavaliolla.

Frettiliitto toivoo saavansa palautetta kasvattajista. Palautetta voit jättää täällä

 IMG_12985

Fretin tuonti ulkomailta

Jotta fretin saa tuoda Suomeen lakeja rikkomatta, tulee tietyt määräykset täyttyä. Lisää fretin tuontimääräyksistä Suomeen EU-maista .

Katso tuontivaatimukset suoraan Ruokaviraston sivuilta:

Tuonti EU-maista, alle 12-viikkoset ›

Tuonti Eu-maista, yli 12 viikkoiset ›

Tuonti Eu:n ulkopuolisista maista ›