Frettirekisteri

Frettiliiton yksi suurimmista tavoitteista heti perustamisesta lähtien oli yhtenäinen valtakunnallinen frettirekisteri. Rekisterissä on tällä hetkellä (8/2016) reilut 1500 yksilöä, joista noin puolet ovat ns. haamurekisteröityjä sukupuissa olevia rekisteröityjen frettien esi-isiä. Rekisteri julkaistiin syyskuussa ja on kaikkien nähtävillä.

Frettirekisteri ›

 

IMG_15312

Rekisterin tarkoitus

Yksi rekisterin tarkoituksista on kartoittaa Suomen frettien tilannetta, määrää, elinikiä, sairauksia jne. Tämän tavoitteen vuoksi olisi tärkeää, että omistajat muistaisivat ilmoittaa rekisterille kaikki tiedot fretin statuksen muuttumisesta, myös ne surulliset tiedot.

Toinen tärkeä tavoite on toimia fretin tunniste- ja omistajatietokantana, jolloin rekisteri pystyy auttamaan karkulaisten kotiin palautumisessa. Rekisterinpitäjälle tulee säännöllisesti kyselyä löytöeläintaloilta josko sirunumeron perusteella löydettäisiin omistaja ja toisinaan käykin niin onnellisesti, että fretin omistaja löytyy rekisteröinnin ansiosta ja fretti pääsee turvallisesti takaisin kotiinsa. Tästä syystä on tärkeää, että omistajat muistavat ilmoittaa rekisteriin kaikista tietomuutoksista. Ja tietenkin, että mahdollisimman moni ihminen rekisteröisi kaikki frettinsä, lukuunottamatta onko kyseessä kasvatusyksilö tahi näyttelytettävä tapaus.

Kolmas tavoite on pitää kirjaa SFL:n kasvattajien kasvatusyksilöistä ja heidän kasvateistaan, sekä auttaa ohjaamaan frettien jalostusta positiiviseen suuntaan.