Fretti

 

IMG_8273

Fretti on söpö, hurmaava ja leikkisä eläin, johon moni ihastuu ensi näkemältä. Vaikka fretti onkin seurallinen ja aktiivinen lemmikki, kannattaa ennen sellaisen hankkimista miettiä, onko valmis uuden lemmikin mukanaan tuomiin haasteisiin ja vastuuseen hyvinvoinnista koko sen loppuelämäksi.

Fretti on erittäin sosiaalinen eläin, joka tarvitsee paljon aikaa omistajalta ja riittävästi virikkeitä. Vaikka fretti onkin pienikokoinen, niitä ei saisi kuitenkaan rinnastaa esimerkiksi hamstereihin, rottiin, marsuihin, chichilloihin tai muihinkaan häkissä pidettäviin pieneläimiin. Parasta olisikin, jos fretille ei hanki häkkiä ollenkaan, vaan se saa asua vapaana huoneistossa, joka on lemmikkiä silmällä pitäen sisustettu myös sille turvalliseksi paikaksi ja osallistua perheen arkielämään yhtenä perheenjäsenenä. Monilla harrastajilla on fretille oma huone, mikä edesauttaa fretin turvallisuutta sillä välin, kun valvontaa ei pystytä järjestämään.

IMG_7277

Fretin kouluttaminen

Fretti tarvitsee koulutusta etenkin pentuna. Vaikka fretinpentu oppii kasvattajan luona puremattomuutta ja hiekkalaatikolla käyntiä, pitää myös uuden omistajan olla valmis näitä asioita pennulle uudessa kodissa opettamaan.

Fretit purevat toisiaan kun ne leikkivät ja onkin tärkeää opettaa frettiä heti alusta asti, ettei ihminen kestä yhtä kovaa puremista leikkiessä kuin frettikaveri. Freteillä on taipumusta näykkiä nilkkoja tai varpaita ja kasvojen lähelle päästetty fretti voi purra nenästä tai huulesta. Älä ikinä päästä vierasta frettiä kasvojen lähelle, sillä se voi purra. Freteillä on todella terävät lihansyöjän hampaat, joilla se voi saada pahaakin jälkeä aikaiseksi. Tästä, ja muutamasta muustakin syystä, fretti ei välttämättä ole paras lemmikki perheeseen, jossa on pieniä lapsia ja aikuisilla ei ole aikaa ja kärsivällisyyttä fretin kouluttamiseen. Sitkeällä opettamisella ja kärsivällisyydellä fretistä saa kuitenkin kiltin lemmikin.

Fretin koulutuksessa on tärkeää suosia positiivista vahvistamista. Kieltämisen’ toimii usein freteille sähiseminen. Joskus jos fretti on liian innokas, voi kokeilla huomiotta jättämistä tai jäähyjä eli laittaa fretti rauhoittumaan muualle muutamaksi minuutiksi. Kuitenkin tulee muistaa, että jokainen fretti on yksilö ja erilaiset koulutusmetodit toimivat erilailla eri yksilöillä. Liian hyökkäävä ja aggressiivinen koulutus voi johtaa fretin ja omistajan epäluottamussuhteen syntymiseen ja pahentaa fretin käytöstä.

Sisäsiisteys

Yksikään fretti ei ole täydellisen sisäsiisti. Yksilöittäin vaihtelee, kuinka sisäsiistiksi saa fretin koulutettua. Vaikka useimmat fretit käyvätkin hyvin hiekkalaatikolla tai sanomalehdellä, niille sattuu aika -ajoin vahinkoja. Hutikakkojen siivoaminen kuulu lähes poikkeuksetta fretin omistajan arkeen. Fretit usein valitsevat nurkat, jonne tekevät tarpeitaan ja itsepäisen luonteen takia sisäsiisteyskoulutus voi olla todella työlästä. Usein frettiä ei saa käymään vain yhdellä laatikolla, vaan laatikkoja vaaditaan kotiin useita. Tästäkin huolimatta voi vahinkoja sattua aika-ajoin. Sisäsiisteyteen voi vaikuttaa laatikon koko, muoto ja sijainti sekä hiekan tai pelletin laatu. Hiekkalaatikon sijaan voi käyttää myös koiranpennuille suunnattuja pissa-alustoja, joiden imukyky on sanomalehteä parempi.

IMG_3082

Kodin sisustaminen frettiturvalliseksi

Fretit ovat älykkäitä ja näppäriä eläimiä, mikä kannattaa huomioida etenkin kodin sisustuksessa. Pienet kolot kannattaa tukkia ja varmistaa myös, että huonekalut on sijoitettu siten, ettei kekseliäs pieni eläin pääse kiipeämään sille vaarallisiin korkeuksiin. Fretti ei hyppää kovinkaan korkealle, mutta se saattaa päästä kiipeämään kangaspintoja pitkin ja jotkin fretit osaavat siirtää tavaroita, jotta ne pääsisivät paremmin kiipeämään niiltä kiellettyihin paikkoihin.

Fretti saattaa keksiä, miten kaappien ovet ja laatikostot saa auki, joten jonkinlaiset lapsilukot kiellettyihin kaappeihin ovat paikallaan. Myöskin lääkkeet, puhdistusaineet ja muut mahdollisesti myrkylliset aineet kannattaa sijoittaa joko ylähyllyille tai lukkojen taa. Ovista liikuttaessa kannattaa olla varuillaan, ettei fretti pääse karkuun tai jää oven väliin, sillä uteliaina eläiminä niillä on taipumus mennä katsomaan kaikki, mikä vähänkin vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Unille fretti saattaa käydä lattialla oleviin vaatteisiin, sohvalle tyynyjen väliin tai viltin alle, joten kannattaa aina katsoa, mihin astuu ja istuu. Jos fretillä on pääsy makuuhuoneeseen, kannattaa varmistaa, ettei se pääse kaivautumaan sängyn jousistoon. Sama pätee sohvaan. Kylpyhuoneeseen fretin pääsy kannattaa estää kokonaan, sillä eläin saattaa päästä kiipeämään vessanpyttyyn, mutta ei pääse sieltä omin avuin pois. Kylpyhuoneen kalustossa lisäksi pesukone on vaaran paikka, sillä fretti saattaa mennä pyykkiin nukkumaan ja joutua koneeseen tai päästä jollain konstilla käsiksi pesukoneen sähköosiin. Vessassa vastustamattomaksi kohteeksi voi myös osoittautua likakaivo, minkä ritilän fretti todennäköisesti saa irrotettua.

Fretti ja muut lemmikit

Fretti ja koira

Fretti tekee tuttavuutta koiran kanssa.

Vaikka fretti sopeutuukin hyvin elämään kissan tai koiran kanssa, etenkin jos eläimet totuttaa toisiinsa pennusta saakka, useimmat eläimet eivät jaksa leikkiä hyperaktiivisen fretin kanssa kuin vain lyhyitä aikoja. Kannattaa myös ottaa huomioon, että fretti on pienikokoinen eläin ja iso koira voi vahingossa satuttaa frettiä leikin tiimellyksessä, joten eläimiä ei tulisi jättää valvomatta keskenään. Tiettyjen koirarotujen riistaviettisyys tulee ottaa myös huomioon.

Jos talossa on muita eläimiä, tulee varautua tarpeen vaatiessa järjestämään eläimille eri tilat. Esimerkiksi monissa fretti ja kissa- tai koiratalouksissa lemmikkejä ei jätetä keskenään ilman valvontaa.

Pieneläimet, kuten jyrsijät ja kanit voivat olla riski frettitaloudessa. Fretti on petoeläin ja sen luontaiseen ravintoon kuuluu jyrsijät, jolloin pelkästään jo fretin haju saattaa helposti stressata saaliseläimiä. Kekseliäinä eläiminä fretit ovat myös hyviä tiirikoimaan niille sallimattomiin paikkoihin, joten pieneläintaloudessa asunto tulisi varmistaa useasti vaarojen välttämiseksi.