Terveys

IMG_6388

Fretin terveyttä on hyvä tarkkailla ja sairautta epäillessä kannattaa ottaa aina yhteys eläinlääkäriin. Pienenä eläimenä fretit kuivuvat nopeasti ja saattavat nopeasti mennä huonoon kuntoon. Sairaan fretin merkkejä ovat mm. apaattisuus, väsymys, ruokahaluttomuus, ulosteen poikkeavuudet (löysää, vihertävää tai limaista) sekä poikkeavuudet normaalissa käytöksessä.

Selaa yleisimpiä sairauksia ja vaivoja:

Anaalirauhasten tulehdus ja poisto
Influenssa
Hammasongelmat
Kasvaimet
Insulinooma
Lisämunuaissairaus
Lymfooma
Korvapunkit
Muut loiset
Suolitukos
Sydänviat – kardiomyopatia
Suolitulehdus, -haavaumat ja IBD
Vatsatauti
ECE


[sta_anchor id=”anaali”]

Anaalirauhasten tulehdus ja poisto

Euroopassa fretin anaalirauhaset poistetaan vain jos anaalirauhaset ovat kroonisessa tulehdustilassa.
Fretti tyhjentää anaalirauhasiaan toisinaan normaalistikin. On hyvin yksilöllistä kuinka usein anaalirauhasten sisältämän aineen kitkerää hajua omistaja joutuu haistelemaan. Toiset fretit puffauttavat kerran viikossa, toiset kerran vuodessa.

Oireet
Jos puffauttelua alkaa esiintymään päivittäin ja/tai fretti kirputtaa takapuoltaan normaalia enemmän ja/tai rauhaset ovat selvästi paisuneet kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Vessareissun jälkeinen takapään lattiaan hankaaminen ei freteillä tarkoita anaalirauhas ongelmia, kuten koirilla, fretille tämä on vain siisteys kysymys.

Hoito
Usein selvitään kertaluontoisella antibioottikuurilla, mutta joskus tulehdus uusiutuu niin monta kertaa, että rauhaset päätetään poistaa.


[sta_anchor id=”influenssa”]

Influenssa

Yksi frettien yleisimmistä sairauksista on influenssa. Fretit ja ihmiset voivat sairastaa saman viruksen aiheuttaman influenssan niin, että ihminen voi tartuttaa taudin frettiin ja toisinpäin. Usein influenssaa pidetään freteille inhottavana mutta vaarattomana tautina. Kuitenkin vanhoille ja muuten sairaille freteille influenssa voi olla kohtalokas.

Oireet
Influenssan oireet ovat freteillä hyvin samankaltaisia kuin ihmisilläkin. Kuume, yskiminen, aivastelu, väsymys sekä sierainvuoto ovat taudin yleisimmät oireet.

Hoito
Influenssan yllättäessä kannattaa fretille varmistaa vedoton, rauhallinen tila toipua. Lisäksi on huolehdittava riittävästä nesteiden ja ruoan saannista, väsynyt eläin kun on usein haluton syömään ja juomaan. Tarvittaessa omistajan on pakkojuotettava ja syötettävä frettiä, koska pieni eläin voi mennä äkkiä huonoon kuntoon. Fretille voi myös antaa valkosipulia ja maitohappobakteereja nopeuttamaan paranemista.

Influenssa paranee yleensä parissa viikossa kotihoidolla. Kuitenkin, jos fretin yleistila laskee huomattavasti, hengitys on vaikeaa tai tauti ei parane parin viikon aikana, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Kuten ihminenkin, myös fretti voi saada influenssasta jälkitaudin, esimerkiksi keuhkokuumeen. Nämä vaativat aina eläinlääkärin arviota tilanteesta ja yleensä antibioottikuuria.

Jos itse sairastut influenssaan, on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja välttää turhaa kosketusta frettien kanssa.


[sta_anchor id=”hammasongelmat”]

Hammasongelmat

Fretin hampaita ja ikeniä tulee tarkkailla säännöllisin väliajoin. Poskihampaiden pintaan kertyy yksilöllisesti jo 1-3 vuoden välein niin paljon hammaskiveä, että sitä tulee poistattaa eläinlääkärillä. Hammaskiven kertymiseen vaikuttaa suuresti ruokavalio. Märkäruoka/purkkiruoka kerryttää hammaskiveä kaikista eniten, mutta myös nappularuokituille kertyy hammaskiveä. Raakaruokituille freteille jotka syövät säännöllisesti lihaisia luita ei yleensä pääse kertymään hammaskiveä, mutta fretin suuta on silti syytä tarkkailla.

Toinen yleinen hammasongelma freteillä on hampaiden katkeaminen/lohkeilu onnettomuuden seurauksena. Yleisimmin paloja lähtee kulmahampaista. Jos kulmahammas katkea niin syvältä että juurikanava hampaan keskellä jää paljaaksi, tulee hammas poistattaa tulehdus vaaran vuoksi.

 


[sta_anchor id=”kasvaimet”]

Kasvaimet

Fretit ovat erittäin kasvainherkkä eläinlaji ja erinäiset syövät ovatkin yksi yleisimmistä ellei peräti yleisin kuolinsyy. Yleisimpiä frettien kasvaimia ja niihin liittyviä sairauksia ovat lymfooma, insulinooma ja lisämunuaissairas.

[sta_anchor id=”insulinooma”]Insulinooma

Frettien yleisimpiin sairauksiin kuuluu insulinooma. Onneksi raakaruokinnan myötä taudin yleisyys on kuitenkin vähentynyt koska kyseessä on aina tappava sairaus. Aikaa sairastumisesta kuolemaan voi kuitenkin kulua kuukausia tai jopa vuosia, riippuen insulinooman agressiivisuudesta. Lue lisää ›

Oireet
Horjuva takapää, poissaolokohtaukset (fretti tuijottaa tyhjyyteen), kuolaaminen, suun käpälöinti ja sokerien laskiessa vaarallisen alas kouristuskohtaukset. Fretti on usein todella väsynyt, nukkuu paljon ja fyysisesti väsyy helposti, esimerkiksi leikin kesken.

Hoito
Fretin verensokerit on helppo tarkistaa eläinlääkärissä verikokeista. Lääkkeenä käytetään kortisonia sekä säännöllistä ruokintaa, jottei sokerit pääsisi tippumaan liian alas.

[sta_anchor id=”lisämunuaissairaus”]

Lisämunuaissairaus

Lisämunuaisiin liittyvät ongelmat ovat yksi yleisimmistä frettien sairauksista ja hoitamattomana johtavat lähes varmasti fretin menehtymiseen. Oikealla hoidolla fretti voi kuitenkin saada lähes normaalin loppuelämän. Lisämunuaisvaivat ovat lähes aina leikattujen frettien ongelma, mutta on todettu, että keinovalolla on vaikutusta fretin sairastumiseen. Lue lisää ›

Oireet
Karvanlähtö ja turkin oheneminen (alkaa takapuolesta ja hännästä), fyysiset ja psyykkiset kiiman oireet ja kiimakäyttäytyminen (naarailla vulvanturvotus, uroksilla aggressiivisuus, merkkailu, asrtumisyritykset, vaikeutunut virtsaaminen), ihon oheneminen, lihaskato, kutina, lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve, osteoporoosi.

Hoito
Superiorimplantti (samaa implanttia käytetään myös freteillä kemialliseen kastraatioon/sterilisaatioon), joka kuitenkin vain hidastaa taudin etenemistä antaen fretille lisä elinvuosia. Muita hoitoja ovat kasvaimen/ muuttuneen lisämunuaisen kirurginen poisto, joka joissain tapauksissa poistaa sairauden kokonaan. Kasvaimissa on kuitenkin uusiutumisen ja liikakasvun riski.

[sta_anchor id=”lymfooma”]

Lymfooma

 


[sta_anchor id=”korvapunkit”]

Korvapunkit

Fretin yleisimmät loiset ovat ehdottomasti korvapunkit. Korvapunkit tarttuu äärimmäisen helposti. Korvapunkki on hyvin pieni, yleensä mikroskoopilla diagnosoitava vaiva. Fretin korvapunkki ei tartu ihmiseen, mutta kissat ja koirat kärsivät samasta punkista. Koska korvapunkit tarttuvat erittäin helposti, tulee kaikki talouden fretit ja muut lemmikit hoitaa samanaikaisesti.

Oireet
Korvapunkkitartunnan saanut fretti oirehtii paitsi erittämättä rakeista kahvinpurumaista eritettä, myös raapimalla korviaan ja ravistelemalla päätään. Pitkään hoitamattomana ollut korvapunkkitartunta saattaa aiheuttaa välikorvatulehduksen ja lopulta kuulon alentuman tai kuuroutumisen.

Hoito
Korvapunkkitartuntaan käytetään muutamaa eri lääkevalmistetta. Yleisimmin käytetään Stronghold kissan loishäätö paikallisvaleluliuosta. Huomioitavaa on, että Strongholdin annostelu fretille on huomattavasti suurempi kuin kissan. Annostus fretille on 15 mg(6%) per 1 painokilo. Stronghold vaikuttaa 4 viikon ajan, jona aikana tartuntaa ei voi saada. Näin ollen fretin ulkopuolella kuoriutuneet korvapunkit kuolevat isännättöminä. Toisinaan tarvitaan tehoste neljän viikon kuluttua.


[sta_anchor id=”muutloiset”]

Muut loiset

Fretti kärsii Suomessa todella harvoin muista loisista kuin korvapunkeista. Koska fretin ruuansulatus on erittäin nopea, on todella epätodennäköistä että fretille tulisi matoja. Näin ollen fretille ei tule antaa matokuuria säännöllisesti kuten kissoille ja koirille, vain jos ulosteessa näkyy selvästi matoja. Fretille suositeltava loishäätö on Stronghold joka tuhoaa sekä ulko-, että sisäloiset.


[sta_anchor id=”suolitukos”]

Suolitukos

Varsinkin menneinä vuosina yleisimpiä fretin kuolinsyitä. Hyvän tiedonjaon vuoksi omistajat osaavat nykyään reagoida nopeasti suolitukoksen oireisiin ja usein suolitukospotilaat saadaan pelastettua. Freteillä on selittämätön taipumus pureskella ja niellä sopimattomia materiaaleja, mm. kangasta, kumia, muovia, korkkia, vaahtomuovia.

Oireet
Suoliston osittainen tukos voi aiheuttaa lieviä ja vain ajoittaisia oireita, mutta täydellisestä tukoksesta seuraa nopeasti eläimen yleiskunnon romahtaminen. Tyypillisiä oireita ovat väsymys, ruokahaluttomuus ja ripuli, ohut, nauhamainen tai papanamainen uloste. Muita tyypillisiä oireita voivat olla oksentaminen, hampaiden narskuttelu, suun raapiminen, kuolaaminen tai naaman hankaaminen sekä ulosteen haju suussa.

Hoito
Jos fretin yleisvointi on hyvä, voidaan kotihoidoksi kokeilla parafiiniöljyä, joka liukastuttaa suolen sisällön ja vierasesine saattaa poistua luonnollista tietä. Jos yleisvointi heikkenee, tulee hakeutua eläinlääkärin hoitoon heti. Oireiden syy selviää toisinaan kliinisessä tutkimuksessa, apuna voidaan käyttää röntgen- ja/tai varjoainekuvia. Joskus syy selviää vasta leikkauksessa. Suolitukos hoidetaan kirurgisesti eli vierasesine poistetaan leikkauksessa. Nopeasti hoitoon päässeen fretin selviämismahdollisuudet ovat hyvät.


[sta_anchor id=”vatsatauti”]

Vatsatauti

Ripuloivan ja/tai oksentavan fretin kanssa tulee aina olla tarkkana kuivumisvaaran vuoksi. Jos fretti on väsynyt ja oireet voimakkaita tulee kääntyä eläinlääkärin puoleen nopeasti.

Oireet
Ripuli ja oksentelu, toisinaan uloste on jopa vihertävää limaa. Nestehukan oireita on kuivat ikenet, väsymys, iho ei palaudu jos sitä kohottaa.

Hoito
Jos fretti on muuten terhakka, voi ensiavuksi antaa maitohappobakteereita ja vatsantoimintaa tasapainottavaa ilman reseptiä apteekista saatavaa Inupekt fortea. Jos fretilläsi on nestehukan oireita tulee kääntyä eläinlääkärin puoleen nopeasti.

[sta_anchor id=”ece”]

ECE Epizootic Catarrhal Enteritis

Suomessa on muutamia vuosia kausiluontoisesti kiertänyt erittäin raju vatsatauti. Ko vatsataudin aiheuttajaa ei tiedetä varmaksi, mutta sitä epäillään oireiden vuoksi corona-viruksen aiheuttamaksi ECE:ksi. Lue lisää ›

Oireet
Vatsataudin oireet ovat todella vaihtelevat, mutta suurimmaksi osaksi ripuli on kellertävää tai vihertävää ja limaista. Tauti tarttuu erittäin helposti ja yleisimmin sen itämisaika on 1-2 vrk. Nestehukan oireita on kuivat ikenet, väsymys, iho ei palaudu jos sitä kohottaa.

Hoito
Varsinkin vanhemmille ja valmiiksi sairaille yksilöille se voi olla kohtalokas. Nuoret fretit suurimmaksi osaksi pärjäävät taudin kanssa ilman lääkärin apua, mutta niitä tulisi tarkkailla äärimmäisen tarkkaan, koska nestehukan vaara on suuri.  Jos fretilläsi on nestehukan oireita tulee kääntyä eläinlääkärin puoleen nopeasti. Nestehukka vaurioittaa mm. munuaisia, usein niin pahasti, että eläin menehtyy. Ko vatsatauti kestää muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen, mutta fretti voi olla oireeton kantaja pöpölle mahdollisesti jopa yli 8kk.


[sta_anchor id=”suoli”]

Suolistotulehdus, -haavaumat & IBD

Fretti on altis stressin aiheuttamille mahalaukun ja suoliston limakalvon haavaumille. Taustalla voivat olla myös suoliston vierasesineet, kasvaimet, munuaissairaus, tietyt lääkeaineet, helikobakteeri- tai ECE-tartunta. IBD (Inflammatory bowel disease) on krooninen suolistotulehdus.

Oireet
Ruokahaluttomuus, kuolaaminen, oksentelu, laihtuminen ja verensekainen uloste.

Hoito
Antibiootti, suoliston limakalvoa suojaavat aineet ja suolahapon erityksen estävät lääkkeet sekä tukihoito kuten ruokavalio ja nestehoito.


[sta_anchor id=”sydänviat”]

Sydänviat – kardiomyopatia

Kardiomyopatia on fretin tavallisin sydänsairaus. Sen yleisimmässä muodossa sydänlihas ohenee ja sydämen koko kasvaa. Sairauden syytä ei vielä tunneta. Oireita voi esiintyä jo vuoden iässä, mutta yleisemmin sydänoireilut alkavat 4-5 vuotiailla yksilöillä.

Oireet
Tavallisimpia oireita ovat väsymys, hengitysvaikeudet ja yskä. Eläin menee makuulle vähäisenkin rasituksen jälkeen. Takajalat ovat monesti heikot, mistä seuraa liikkumisvaikeuksia. Vatsaontelo voi suurentua nesteen kertymisen seurauksena. Diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin sekä röntgen- ja ultraäänitutkimukseen.

Hoito
Kardiomyopatian ennuste on aina varauksellinen, mutta osalla potilaista vointi helpottuu selvästi sydän- ja nesteenpoistolääkkeillä.