Asiaa fretin hankinnasta

Fretin hankintaHarkitsetko frettiä lemmikiksi? Tässä muutama asia, mitä ostajan tulisi harkita ennen fretin hankintaa.

Fretin hankinta

Fretin hankinta tulisi olla koko perheen yhteinen päätös, sillä fretistä tulee perheenjäsen jopa 6-8 vuodeksi. Fretti tarvitsee myös sosiaalistamista. Älä hanki frettiä, jos sinulla ei ole aikaa eikä intoa olla sen kanssa vähintään muutamaa tuntia joka päivä. Fretti ei ole häkkieläin! Onnellisin fretti on, mikäli se saa olla mukana kodin normaalissa arjessa ja seurata niin halutessaan mitä kotona tapahtuu, vapaana turvallisessa kodissaan esim. kissan ja koiran tapaan. Fretin koti tulee tehdä sille joka tapauksessa turvalliseksi, oli se vapaana sitten vain muutaman tunnin päivässä tai jatkuvasti.

Muista myös, että fretin perusluonteeseen kuuluu uteliaisuus ja tarve tutkia kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin paikat. Frettiä varten joudut sisustamaan kotisi ihan uudella tavalla, jottei utelias pieni eläin pääse vahingoittamaan itseään tai rikkomaan sinulle tärkeitä tavaroita. Jos et ole valmis tekemään asunnosta fretille turvallista, kannattaa miettiä onko ajankohta sittenkään oikea fretin hankintaan.

Fretille sopivaa ruokaa ei välttämättä ole helppo hankkia, joten ota selville etukäteen sen saatavuus asuinpaikkakunnallasi. Frettien sairastuminen on yleistä ja hoitaminen usein vaikeaa ja kallista. Koska Suomessa on ollut frettejä vasta lyhyen aikaa, voi asiantuntevan eläinlääkärin löytäminen fretille olla edelleen hankalaa.

Ennen pennun ostoa

Kun olet päätynyt fretin hankintaan, älä hätäile, vaan vielä mieti mistä pennun hankit. Lista Suomen Frettiliitton ry:n hyväksymistä kasvattajista löytyy   täältä.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä paikalliseen frettiyhdistykseen tai Suomen Frettiliitto ry:n, josta saat lisätietoa hyväksytyistä ja luotettavista kasvattajista. Kannattaa myös käydä katsomassa frettejä, joko kasvattajan luona tai paikallisen yhdistyksen frettitapahtumassa. Ottaessasi pennun Suomen Frettiliiton kasvattajalta saat tukea pennun oston jälkeenkin, sillä kasvattajat pyrkivät olemaan pennun kasvatuksen ja fretin hoidon tukena koko fretin eliniän.

Varaudu siihen, että sen juuri sinulle oikean pennun löytämiseen voi kulua aikaa. Älä osta myynnissä olevaa frettiä epämääräisistä olosuhteista. Pentutehtailijat ovat kiinnostuneita rahapussistaan, eivät frettien hyvinvoinnista tai lajin tulevaisuudesta. Huono kauppa kostautuu usein harmituksena ja eläinlääkärikuluina.

Hyvä kasvattaja

  • Ei myy pentua alle 8 viikon ikäisenä
  • Tietää kasvatuseläintensä taustat ja osaa kertoa sekä niiden, että pentujen luonteista
  • Myy pennun mikrosirutettuna ja eläinlääkärin tarkastamana
  • Osoittaa kiinnostusta olosuhteisiin, johon pennun myy
  • On omistajan tukena läpi fretin elämän
  • Auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa
  • Kertoo fretistä lemmikkinä

Usein joudut täyttämään myös ostokyselylomakkeen, jossa kysytään tiedot perheestäsi, mitä tiedät freteistä, milloin ensimmäisen kerran törmäsit fretteihin ja/tai miksi sinä haluat fretin ym.

Pennun ostosta tehdään kirjallinen kauppakirja, jonka kummatkin osapuolet allekirjoittavat

Kun pentu myydään Suomen Frettiliiton rekisteröimänä, voit luottaa siihen, että kasvattaja on liiton hyväksymä ja sitoutunut liiton asettamiin sääntöihin. Vaikka paperiton fretti voikin olla todella mukava lemmikki ja ihana perheenjäsen, on rekisteröity pentu osoitus siitä, että kaikki on kasvattajalla hyvin eikä pentuja kasvateta esim. rahan vuoksi, huonoilla kasvatusyksilöillä tai puutteellisella ruokavaliolla.