Kun fretti pääsee karkuteille

IMG_8277

Tänä syksynä Suomessa myllännyt Klaara-myrsky toi mieleeni pelon myrskyn aiheuttamasta tuhosta kotona tai frettien ulkotarhassa. Monta kertaa vuodessa saa kuulla ja lukea kuinka fretti on ottanut jalat alleen, joko pelokkaana tai uteliaana mahdollisuuksien mukaan.

Kun huomaa fretin kadonneen, täytyy koittaa pysyä rauhallisena. Helppoa se ei ole, mutta ajatukset liikkuvat selvemmin rauhallisena kuin paniikissa. Ensimmäinen vuorokausi etsinnöissä on tärkein. Ensiksi kannattaa tarkistaa oma pihapiiri sellaisen herkun kanssa mitä frettisi rakastaa. Mieti minne fretti olisi voinut mennä piiloon. Oletteko liikkuneet ympäristössä ja onko siellä jokin paikka mikä vetää frettiä aina puoleensa. Onko lähistöllä rakennusta, jonka suojaan fretti olisi voinut mennä?

Etsijäkoia liitto voi auttaa karkulaisen etsinnöissä.

Etsijäkoiraliitto voi auttaa karkulaisen etsinnöissä.

Tärkeintä katoamisen huomaamisen jälkeen on tiedon levittäminen. Kadonnut fretti kannattaa ilmoittaa sähköisiin ja sosiaalisen median ryhmiin (karkurit, puskaradiot, Suomen Frettiliitto, paikalliset frettiyhdistykset), joissa tieto leviää nopeasti ja laajasti.

Kadonneen fretin asuinympäristöön kannattaa levittää ilmoituksia noin 5 kilometrin säteellä, varsinkin paikkoihin joissa paljon liikkuu ihmisiä, kuten kaupat ja bussipysäkit. Etsijäkoirat voivat myös auttaa, jos sellaisen saa paikalle mahdollisimman pian ennen kuin jäljet alkavat haihtumaan.

Loukkuja kannattaa laittaa katoamispaikan lähelle. Niiden sisälle herkkuruokaa ja ympärille kodin tuoksuisia peittoja. Huom! Loukkuja on erilaisia ja muistathan tarkistaa, että loukku on elävänä otettavien eläinten pyydystämiseen.

Loukut ovat hyviä apuja karkulaisen pyydystykseen. Kuva: Kalastamo.com

Loukut ovat hyviä apuja karkulaisen pyydystykseen. Kuva: Kalastamo.com

 

Kannattaa myös olla lähimpään löytöeläintaloon ja eläinlääkäriin olla yhteydessä kadonneesta fretistä, jotta tieto olisi mahdollisimman laajasti jaettua. Suosittelemme, että frettisi on sirutettu ja tiedot löytyvät mm. Frettiliiton rekisteristä, josta ne voi tarkistaa, kun esim. Löytöeläintalo ottaa yhteyttä. Sirutetulla fretillä on paremmat mahdollisuudet löytää tiensä kotiin.

Karkurit.fi – sivustolla on löytöeläintarha hakupalvelu.

Muistilista kadonneen fretin etsintään

 1. Tarkista lähiympäristö
 2. Tee katoamisilmoitus:
  – Tee ilmoitus Karkurit.fi-sivustolle
  – Jaa ilmoitus Suomen Frettiliiton facebook ryhmään (Huom! Tee ilmoituksesta julkinen)
  – Jaa ilmoitus oman yhdistyksen ryhmään
  – Jaa ilmoitus ystävillesi
 3. Etsi loukkuja ja laita ne lähiympäristöön
 4. Informoi naapureita
 5. Tulosta ilmoituksia ja jaa niitä noin 5 km säteellä kodista: kauppoihin, eläinlääkäriasemalle, bussipysäkeille, löytöeläintaloon
 6. Soita Etsijäkoiraliittoon

 

Miten toimit kun näet irrallaan olevan fretin tai muun lemmikin

 1. Ole rauhallinen, puhu pehmeällä äänellä.
 2. Ota eläimestä kuvia ja tee näköhavainto ilmoitus fretistä esim. Suomen Frettiliiton facebook-ryhmään ja Karkurit.fi-sivulle
 3. Älä yritä ottaa eläintä kiinni ellei se tule luoksesi.

 
Kirjoittaja: Maisa Thurmann, Suomen Frettiliitto ry:n puheenjohtaja.