Määritys standardilinjaiselle fretille

Standardilinjainen fretti 20.2.2018

Suomen frettiliitto on tehnyt määrityksen yhdessä kasvatustoimikunnan ja SFL ry hallituksen kanssa standardilinjaiselle fretille.

Määrityksessä standardilinjaisen fretin suvussa on vain lyhytkarvaisia frettejä perusväreissä. Perusväreihin kuuluvat/lukeutuvat musta soopeli, soopeli, albiino, pastelli, suklaa (kaneli). Jos sukulaisista löytyy mittiä, mäyrää, pandaa, rouni, DEW (marked white) tai self väritystä, linjaa ei katsota standardiksi. Myöskään ppk tai pk karvanpituus ei ole sallittu.

Frettiliitto määrittelee standardifretin yksilötasolla genetiikan mukaan, sillä perusvärisiä yksilöitä voi syntyä myös ”fancy” vanhemmista, jolloin fretti näyttää standardilta, mutta se ei geneettisesti sitä ole. Näin ollen standardifretillä tarkoitetaan standardilinjaista frettiä. Standardilinjassa otetaan huomioon myös sukupuun ulkopuoliset sukulaiset, esim. vanhempien ja isovanhempien sisarukset, sillä vaikka nämä eivät sukutaulussa näy, niillä on sama geneenipooli, ja jos lähisukulaisilla esiintyy muuta kuin lyhyttä karvaa ja perusvärejä, se tarkoittaa sitä, että linja ei ole geneettisesti standardi. Pienet valkoiset merkit kaulassa tai tassussa luetaan värivirheeksi, eivätkä ne kuulu standardimäärityksessä mainittuihin kuvioihin.

Lisäyksenä Suomen frettiliitto ry ottaa käyttöön virallisten ulkomaankielisten termien rinnalle ns. selkosuomi-versiot. Jatkossa standardi = perusväri ja fancy = erikoisväri.