ECE Epizootic Catarrhal Enteritis

Suomessa on muutamia vuosia kausiluontoisesti kiertänyt erittäin raju vatsatauti. Ko vatsataudin aiheuttajaa ei tiedetä varmaksi, mutta sitä epäillään oireiden vuoksi corona-viruksen aiheuttamaksi ECE:ksi.

ECE:n synty ja ehkäisy

ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis) ”vihreä-lima-ripuli” on Corona-viruksen aiheuttama vatsatauti. ECE on erittäin helposti tarttuva ja se saattaa johtaa kuolemaan. Tartuntatavoista ei ole täyttä varmuutta, mutta sen on havaittu tarttuvan ainakin ulosteiden välityksellä ja pintojen kautta. Itämisaika on usein vain vuorokausi, mutta joissain tapauksissa se saattaa olla pidempi.

Oireet

ECE:lle tunnusomaista on, että ripuli on limaista ja vihertävää tai kellertävää ja se saattaa olla myös ryynimäistä. Oireiden voimakkuus on hyvin yksilöllistä, kaikille ei tule oireita lainkaan, toisille vain muutama löysempi uloste ja toisille erittäin rajua ripulointia ja oksentelua. Paitsi oireiden voimakkuus myös niiden kesto on hyvin yksilöllistä. Pahimmissa tapauksissa fretti saattaa oirehtia kuukausia, mutta yleensä tilanne saadaan normalisoitumaan muutaman päivän – parin viikon aikana. Corona-virus ei itsessään ole tappava, mutta ripulin ja oksentelun seurauksena aiheutuva kuivuminen saattaa vahingoittaa fretin sisäelimiä ja aiheuttaa jopa kuoleman.

Vaikka fretti lakkaa oirehtimasta, se saattaa silti kantaa virusta ja tartuttaa muita yksilöitä vielä pitkään jälkikäteen, jopa 8kk oireiden loppumisesta. Näin ollen jokaisessa vieraassa frettikontaktissa frettisi saattaa altistua vatsataudille. Jos frettisi saa vatsatautioireita frettitapaamisen tai -tapahtumaan osallistumisen jälkeen, kerro tapauksesta tapahtuman järjestäjille. On tärkeää saada selville jos muillekin on tullut oireita.
ECE:tä ei ole pystytty vielä todentamaan Suomessa, mutta mm. Norjassa ja Ruotsissa ulostenäytteistä on tunnistettu vatsataudin aiheuttajaksi Corona-virus.

Suomessa kausiluontoisesti ilmenevä ECE:n kaltainen tarttuva vatsatauti. Oireet ja hoito ovat samat kuin ECE:ssä.

Hoito

ECE:hen ei ole suoranaista lääkettä, tärkeintä on tukihoito ja lääkintä fretin oireiden mukaisesti. Jos havaitset frettisi ripuloivan, tarkista fretin yleiskunto. Jos fretti on reipas ja syö ja juo omatoimisesti, ei lääkärille tarvitse välttämättä heti kiirehtiä. Suositeltavaa olisi antaa fretille Inupekt fortea tai muuta maitohappobakteereja sisältävää vatsan toimintaa tasapainottavaa tuotetta ja tarkkailla fretin tilaa.

Jos fretti on väsähtäneen oloinen tai ripuloi ja/tai oksentaa rajusti on syytä ottaa nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin. Fretin elimistö kuivuu erittäin nopeasti, jos nesteiden imeytymisessä tulee ongelmia. Kuivuminen aiheuttaa fretille nopeasti hengenvaaran.

Miten tunnistan kuivumisoireet?

Limakalvot ovat kuivat, iho ei palaudu kimmoisasti, kun sitä nostaa sormien välissä varovasti ylöspäin. Tällöin fretti on myös yleensä todella väsynyt.

Vatsatautioireiden tukilääkitseminen

Jos fretti ei juo itse, tulee fretille juottaa muutaman tunnin välein vettä johon kannattaa lisätä esim. Nutrisal jauhetta joka parantaa nesteiden imeytymistä. Suositeltavaa on myös antaa fretille Inupekt fortea tai vastaavaa vatsantoimintaa tasapainottavaa tuotetta. Jos fretin elimistö on kuivunut jo pahasti, on mahdollista ettei suun kautta pystytä enää antamaan eläimelle tarpeeksi nestettä. Tällöin tulisi kääntyä nopeasti eläinlääkärin puoleen, joka voi nesteyttää fretin ihonalaisesti.

Pitkittyneissä tapauksissa jos fretti ei suostu syömään omatoimisesti tulisi sille syöttää toipilasruokaa. Jos fretti ei vapaaehtoisesti suostu toipilasruokaa syömään, saattaa olla välttämätöntä pakkoruokkia eläintä. Pakkoruokinnassa samoin kuin –juotossa on syytä olla varovainen, ettei syötettävää ainetta joudu hengitysteihin. Toipilasruoasta kannattaa tehdä löysää lisäämällä tarpeeksi vettä ja syöttämällä lääkeruiskulla pieniä määriä kerralla suoraan fretin suuhun. Kauan syömättä olevan fretin yleiskunto heikkenee ja se laihtuu rajusti. Toisissa tapauksissa vatsatautioireiden loputtua fretti saattaa vieläkin olla suostumatta syömään omaa ruokaansa. Tällaisissa tapauksissa kannattaa kokeilla ostaa erimerkkistä ruokaa, vaikka kissan kuivanappuloita.

Corona-virus tutkimus

Coronavirusnäytteitä on mahdollista lähettää Englantiin tutkittavaksi.