Fretti, koronavirukset (COVID-19, FRECV) ja influenssa

Nyt kun koronavirus on ajankohtainen aihe, on hyvä ottaa puheeksi fretit, koronavirus sekä kausittainen influenssa.

Koronavirus COVID-19

Koronaviruksen (COVID-19) osalta tällä hetkellä ei ole tavattu vielä tapausta, jossa koronavirus olisi tarttunut frettiin, saatika muuhun lemmikkieläimeen, ihmisen välityksellä. Hong Kongissa on tiedettävästi yhden koiran näytteestä löytynyt COVID-19 virusta, mutta muuten eläimellä ei ole ollut sairauteen tyypillisiä oireita. Tapausta ei pidetä huolestuttavana vielä lemmikkieläinten osalta.
Kuitenkin freteillä on erityinen asema taistelussa tätä valtoimenaan leviävää koronavirusta vastaan. Nimittäin tällä hetkellä Saskatoonin laboratoriossa kehitellään rokotetta, johon testattavaksi koe-eläimeksi on valikoitunut fretti. Valinta on tullut yksiselitteisesti siitä syystä, että freteillä on todettu herkkyys COVID-19 viruksen tartuntaan. Kyseessä ei ole ainutlaatuinen tapaus, sillä frettejä on aiemminkin käytetty koe-eläiminä esimerkiksi SARS-CoV-viruksen rokotteen testaamiseen.

Koronaviruksen eri muodot

Kuten useilla eläinlajeilla, myös freteillä tavataan erilaisia koronaviruksen aiheuttamia tauteja, jotka eivät ole kytköksissä ihmisillä tavattuihin viimeaikaisiin COVID-19-tartuntoihin. Freteillä yksi koronaviruksen muoto on FRECV (Ferret enteric coronavirus) , joka aiheuttaa mm. ECE (Epizootic Catarrhal Enteritis) -suolistosairautta (tunnetaan myös kansanomaisesti nimellä ”vihreä-lima-ripuli”-tauti). Sairaus on hyvin tarttuva ja altistuneet eläimet tulisi pitää erossa muista yksilöistä.
Koronaviruksesta on löydetty Hollannissa (tutkimuksen tehnyt Dr Bart Haagmans Erasmus MC:stä) uusi mutatoitunut muoto, jota on löydetty ympäri fretin kehoa. Mutaatio on niin uusi, ettei testiä diagnoosille ole vielä löydetty ja diagnoosit perustuvat tällä hetkellä oireisiin. Virus vaikuttaa immuunijärjestelmään, joka tekee fretin herkäksi muille infektioille (kuten bakteerit raakaruoassa). Virus tarttuu tiedettävästi ulosteen välityksellä sekä epäilty tarttuvan myös muussa kanssa käymisessä.

Flunssakausi ja fretit

Ainakin fretin osalta, influenssa on zoonologinen, eli voi tarttua fretistä ihmiseen ja toisin päin. Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin ihmisellä, sierain vuodon ja kuumeen lisäksi fretillä voi esiintyä mm. ruokahaluttomuutta, yskää, silmien vuotamista, kuumetta, tärinää, apaattisuutta ja heikkoutta. Usein flunssa parantuu itsestään päivissä kotihoidolla, mutta pahimmillaan voi kehittyä hengenvaaralliseksi keuhkokuumeeksi.

Kuinka suojaan frettini sairauksilta?

Ohessa vinkkejä, joita noudattamalla vältät fretin sairastumisen. Vinkkejä napattu @MustelidMadnessin päivityksestä:
  • Muista käsihygienia! Pese kädet huolellisesti saippualla ennen käsittelyä.
  • Jos itse sairastut flunssaan, vältä frettien käsittelyä mahdollisimman paljon. Jos olet todella sairas, voit harkita jopa freteille erillistä hoitajaa, ettet altista frettejäsi tartunnalle.
  • Jos sinulla on useita frettejä, järjestä tarvittaessa sairaalle fretille oma vedoton tila, jossa ei ole kontaktissa muihin yksilöihin.
  • Jos vierailet frettiesi kanssa frettitapahtumissa, älä anna muiden koskea fretteihisi, varsinkaan ilman käsien pesua ja desinfiontia.
  • Vältä frettiesi kontaktia sairaiden yksilöiden kanssa.

 

Flunssainen fretti

Flunssainen fretti aivastelee sekä sieramissa ja silmissä voi esiintyä vuotoa. Kuva: Milla Poikolainen

Jos fretillä on flunssan oireita tai frettisi on todettu sairastuneen flunssaan:

  • Pidä fretti vedottomassa tilassa
  • Varmista, että fretti syö ja juo tarpeeksi. Voit antaa sairaalle fretille tukiruokintana korkea energista toipilasruokaa. (esimerkiksi Hill’s AD ja Ryoal Canin Convalence Support)
  • Jos vointi huononee tai ruokahalu katoaa, käänny eläinlääkärin puoleen. Pahimmassa taudissa voidaan tarvita antibiootteja ja nesteytystä.
  • Vältä kontakteja muihin eläimiin, äläkä vie potilasta tapahtumiin.

Lähteet:

Kirjoittaja: Milla Poikolainen, Suomen Frettiliiton terveystoimikunta.