Insulinooma

Frettien yleisimpiin sairauksiin kuuluu insulinooma. Onneksi raakaruokinnan myötä taudin yleisyys on kuitenkin vähentynyt koska kyseessä on aina tappava sairaus. Aikaa sairastumisesta kuolemaan voi kuitenkin kulua kuukausia tai jopa vuosia, riippuen insulinooman agressiivisuudesta.

Insulinoman synty ja ehkäisy

Haima on sisäelin joka huolehtii fretin verensokerin tasapainosta. Jos fretille syötetään toistuvasti ruokaa, joka stimuloi haimaa erittämään enemmän ja enemmän insuliinia pitääkseen verensokerin oikealla tasolla, alkaa vuosien myötä haimaan yleensä muodostua pieniä kasvaimia. Nämä kasvaimet saavat haimassa aikaan sen, että insuliinia erittyy vaikka verensokeriarvo olisikin normaalilla tasolla. Hiilihydraatit ja sokerit eivät kuulu fretin luontaiseen ruokavalioon. Valitettavasti teollisesti valmistetut nappularuoat sisältävät lähes kaikki hiilihydraattipitoisia täyteaineita. Insulinooma onkin usein nappularuokittujen frettien sairaus. Siksi onkin tärkeää syöttää fretille mahdollisimman luonnollista ravintoa, jotta haima pysyy kunnossa.

Ennen paljonkin suositeltu Nutri-plus geeli sisältää reilusti sokereita ja siten sen jokapäiväistä antamista tulisi välttää. Turvallisempina herkkuina voidaan antaa lohitahnaa ja täyslihaa olevia kuivanameja. Maailmalla ei juurikaan ole tietoa taudin perinnöllisyydestä, mutta yleinen käsitys aiheuttajista ovat yllämainitut.

Oireet

Kun verensokerit laskevat liian alas, saa fretti erilaisia oireita. Yleensä ensimmäisenä oireena huomataan fretin horjuva takapää. Muita yleisiä oireita ovat ns. poissaolokohtaukset (fretti tuijottaa tyhjyyteen), kuolaaminen, suun käpälöinti ja sokerien laskiessa vaarallisen alas kouristuskohtaukset. Fretti on usein todella väsynyt, nukkuu paljon ja fyysisesti väsyy helposti esimerkiksi leikin kesken. Mitä aikaisemmin oireet havaitaan, sitä parempi. Fretin verensokerit on helppo tarkistaa eläinlääkärissä verikokeista ja jos epäilys insulinoomasta herää onkin syytä hakeutua tutkimuksiin pikimmiten. Jos verensokeripitoisuus on alle 2,75 mmol/l on kyseessä insulinooma. Jo alle 3,5 arvoja voidaan pitää epäilyksenä insulinoomasta. Kun sairaus on todettu, on verensokereita hyvä seurata tulevaisuudessa tiiviimmin. Riippuen insulinooman tilasta, olisi sokerit hyvä tarkistaa ainakin parin kuukauden välein jotta lääkitystä osataan säätää oikeaksi.

Lääkitys ja hoito

Lääkkeenä käytetään suun kautta annettavaa kortisonia. Kortisoni tasapainottaa veren sokeritasoa eikä lukemat pääse laskemaan liian alas. Annostukseen vaikuttaa eläimen koko ja taudin edennäisyys. Eläinlääkäri osaa kertoa sopivan aloitusannoksen. Sairastavan fretin tärkein hoito on säännöllinen ruokinta. Jotta sokerit eivät pääsisi laskemaan liian alas, on huolehdittava, että fretti syö tarpeeksi ja usein. Aivan kuin ihmiselläkin, säännöllinen ruokailu tasapainottaa sokerit. Huolehdi siis, että fretille on ruokaa koko ajan saatavilla ja että fretti myös muistaa käydä syömässä.

Ennuste

Valitettavasti insulinooma on etenevä tauti. Usein kortisoniannosta pitää ajan myötä nostaa, toisilla aikaisemmin, toiset voivat pärjätä pitkäänkin samalla annoksella. Yleisesti voidaan sanoa, ettei insulinooma diagnoosin saanut fretti elä enää kahta vuotta pidempään. Hyvällä hoitotasapainolla fretti voi kuitenkin elää onnellista elämää niin kauan kunnes lääkitystä ei voi enää nostaa ja verensokerit laskevat kohtauksia aiheuttavalle tasolle lääkityksestä huolimatta.