Ohjeita raakaruokintaan
Käytännössä raakaruokinta rakennetaan kolmen pääruoka-aineen ympärille. Jauhetut lihat ja rasvat, lihaiset luut sekä kokonaiset saaliseläimet koostuu lihaslihasta (luuttomat jauhelihat, palalihat, sydämet, kivipiira), luullisesta lihasta (siivet, kaulat, luullinen jauheliha, luineen pilkotut ruokaeläimet kuten kani), sisäelimistä (maksa, munuaiset, keuhkot yms.) ja kokonaisista ruokaeläimistä. Tämän lisäksi fretille annetaan erilaisia lisäravinteita. Lisäravinteiden tarve riippuu paljon siitä, kuinka monipuolisen ruokavaliosta saa koostettua. Freteillä yleisimmin käytettyjä lisäravinteita ovat merilevä ja lohiöljy. Näiden lisäksi tarvetta voi tulla esimerkiksi kalsiumlisälle, mikäli fretti jättää luullisissa lihoissa luut syömättä.
Tähän alle on listattu, mistä tuotteista raakaruokinta lähdetään rakentamaan:
- Broileria (kaiken ikäiset ja kaikki osat)
- Kalkkuna (kaiken ikäiset ja kaikki osat)
- Viiriäinen (kaiken ikäiset ja kaikki osat)
- Hiiri (kaiken ikäiset, kokonaisena )
- Jäniseläimet (kaiken ikäiset ja kaikki osat)
- Muut jyrsijät
- Muut linnut (esim. riista )
- Lammas (kaikki osat, ei usein tarjolle, max. 1-2 x viikossa )
- Hyönteiset (esim. sirkat, toukat )
- Kala (rasva on hyvää, kalaa aina vain pieninä määrinä eikä kovin usein, max. 1 x viikossa )
- Kasvikset (pieniä määriä 1-5 %, aina soseutettuna, esim. marjat, oraat, hyvä vitamiinien lähde )
- (Valkosipuli mieluiten jauheena (tappaa loisia ja ehkäisee loistartunnoilta, parantaa ruuansulatusta, parantaa elimistön vastustuskykyä ) ) Tämä harkinnan varaisena, yliannostuksen riski sipulikasveissa on suuri
- Vehnänalkioöljy (max 1ml x päivässä), auringonkukkaöljy (max. 3ml päivässä), pellavansiemenöljy (max. 2ml päivässä) (hyviä rasvahappojen lähteitä, ei kaikkia joka päivä )
- Merilevä (½tl päivässä) (Hyvä mineraalien, kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde )
- Oluthiiva (1/4tl pvässä) (tärkeä B-vitamiinien lähde)
- Maitohappobakteerit (pitää yllä elimistön hyvää bakteerikantaa, voidaan antaa säännöllisenä kerran viikossa tai päivittäin uuteen ruokaan totuteltaessa, lääkekuurin aikana tai ulosteen ollessa löysää )
Kokonaisia saaliseläimiä voi lisätä annoksiin vapaasti, mutta kannattaa muistaa, ettei esimerkiksi tipu sisällä kovinkaan isoja luita. Ravintosisällöltään parhaita ovat kokonaiset aikuiset ruokaeläimet, kuten hiiret, hamsterit, gerbiilit yms. Tiput ja kaninpinkit ja muut keskenkasvuiset ruokaeläimet ovat usealle fretille maistuva herkku, mutta eivät sovellu pääasialliseksi ravinnoksi.
Esimerkkejä viikottaisesta ruokailusta
Viikko 1
Viikonpäivä | Ensimmäinen ateria | Toinen ateria |
---|---|---|
Maanantai | sisäelimiä (sydäntä, maksaa, munuaisia ) kananmunankeltuaista ½tl merilevää ½rkl kasvissosetta | lihaisia luita |
Tiistai | jauhettua kanaa tai kalkkunaa kanan- tai kalkkunanrasvaa ½tl merilevää jauhettu munankuori | lihaisia luita |
Keskiviikko | sisäelimiä (sydäntä, maksaa, munuaisia ) ½tl merilevää ½rkl kasvissosetta tl kärjellinen oluthiivaa | lihaisia luita |
Torstai | jauhettua kanaa tai kalkkunaa kanan- tai kalkkunanrasvaa ½tl merilevää | lihaisia luita |
Perjantai | hiiri, tipu tms. kokonaisia eläimiä | lihaisia luita |
Lauantai | jauhettua kanaa tai kalkkunaa kanan- tai kalkkunanrasvaa ½tl merilevää ½rkl pellavasiemenöljyä | lihaisia luita |
Sunnuntai | jauhettua kanaa tai kalkkunaa kanan- tai kalkkunanrasvaa ½tl merilevää tl kärjellinen oluthiivaa maitohappobakteereita | lihaisia luita |
Viikko 2
Viikonpäivä | Ensimmäinen ateria | Toinen ateria |
---|---|---|
Maanantai | sisäelimiä (sydäntä, maksaa, munuaisia) kananmunankeltuaista ½tl merilevää ½rkl kasvissosetta | haisia luita, esim. kanankauloja 2-3 kpl |
Tiistai | toukkia ja sirkkoja n. 2rkl | lihaisia luita, esim. kanan tai ankan siipi |
Keskiviikko | kokonainen viiriäinen, tipu tai aikuinen hiiri | lihaisia luita, esim. kanin koipi karvoineen |
Torstai | lihaisia luita, esim. kanan tai ankan kauloja 1-3 kpl | |
Perjantai | kokonainen viiriäinen, tipu tai aikuinen hiiri | lihaisia luita, esim. kalkkunan siivenkärkiä 2-3 kpl |
Lauantai | auhettua kanaa tai kalkkunaa kanan- tai kalkkunanrasvaa ½tl merilevää ½rkl pellavasiemenöljyä jauhettu munankuori | lihaisia luita, esim. kanan selkäranka |
Sunnuntai | jauhettua kanaa tai kalkkunaa kanan- tai kalkkunanrasvaa ½tl merilevää tl kärjellinen oluthiivaa maitohappobakteereita | kanan pyrstöjä 2-4kpl |