Tuontimääräykset – Fretin tuonti Suomeen

Fretin tuonti Suomeen

Lemmikkien maahantuontisäädöksistä Suomessa vastaa Maa- ja metsätalousministeriö. Elintarviketurvallisuusvirasto Ruokavirasto ohjeistaa näiden säännösten mukaan tuontia.

Mitä fretti tarvitsee päästäkseen laillisesti Suomeen:

Ei-kaupallinen tuonti:

Nämä vaatimukset koskevat vain matkustajan mukana kulkevia lemmikkieläimiä, joita ei ole tarkoitettu myytäväksi tai luovutettavaksi uudelle omistajalle.[Toisin sanoen, jos et itse hae frettiä ulkomailta, vaan se tuodaan sinulle Suomeen on kyse kaupallisesta tuonnista, johon on eri säädökset.]

  • Tunnistusmerkintä.
  • Fretillä tulee olla mikrosiru tai selkeästi luettava tatuointi. ( 3.7.2011 jälkeen mikrosiru on ainoa hyväksytty tunnistusmerkintä)
  • Raivotautirokotus. Mikäli fretti on yli 12 viikkoa, fretin tulee olla rokotettu rabies-rokotteella, rokotteen valmistajan suosituksen mukaisesti (Huom! ensimmäinen rokotusajankohta on suurimmalla osalla rabies-rokotevalmisteista 12-16vko). Rokotuksen jälkeen on 21 vrk varoaika ennen maahantuloa. Fretti tulee olla tunnistusmerkitty ennen rabies rokotteen antamista. Mikäli fretti on alle 12 viikkoa , 29.12.2014 alkaen alle 12 viikon ikäisten raivotautia vastaan rokottamattomien koiran-, kissan- ja fretinpentujen tuonti on sallittua kaikista EU:n jäsenmaista Suomeen. Lisää tietoa Ruokaviraston sivuilta.
  • Lemmikkieläimen todistus/lemmikkieläinpassi, jossa on fretin tunnistetiedot(sirunumero) sekä eläinlääkärin tekemä merkintä voimassa olevasta raivotautirokotuksesta.

 

Kaupallista tuontia koskevat määräykset:

  • Tunnistusmerkintä
  •  Raivotautirokotus
  • Lemmikkieläintodistus/eläinpassi
  • Kliininen tutkimus. Lähtömaan toimivaltaisen viranomaisen hyväksymän eläinlääkärin on suoritettava eläimelle kliininen tutkimus enintään 24 tuntia ennen eläimen lähettämistä todeten, että eläin on terve ja kykenee kestämään kuljetuksen määränpäähän. Kliinistä tutkimusta koskevat tiedot merkitään lemmikkieläinpassiin.

 

Fretin raivotautirokottaminen: Ruokaviraston lajikohtainen suositus fretille sopivaksi rabies-rokotteeksi on NOBIVAC RABIES. Rokotteen antoaika riippuu rokotteen valmistajan suosituksesta. Suurimmassa osassa Rabies-rokotevalmisteista, mm. Nobivac Rabies, suositellaan annettavaksi ensimmäisen kerran 12vk ikäiselle fretille. Liian nuorelle eläimelle annettu rabies-rokotus saattaa aiheuttaa vaarallisia ja pitkäaikaisia terveyshaittoja.