Sekaruokinta

Yleistä ruokinnasta

Aina ei ole mahdollisuutta tai halua ruokkia frettiään kokonaan raakaruoalla. Nappularuokintaankin olisi kuitenkin hyvä tuoda raakaruokaa mukaan, ihan jo fretin hampaiden ja ikenien kunnon vuoksi.

Sekaruokintaa voi soveltaa freteille eri tavoin. Yksi tapa fretin hampaiden ylläpitoon on antaa fretille 3-4 kertaa viikossa lihaisia luita; näistä fretti saa mielekästä tekemistä sekä suun kunto pysyy parempana. Lisäksi voit tarjota fretille rasvalisää kuivanappulan ohella. Yksi kananmuna viikossa on suositeltavaa, voit myös antaa fretillesi kananrasvaa, kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä, lohiöljyä, vehnänalkioöljyä tai kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä. Öljyjen annostuksessa kannattaa noudattaa samoja maksimiannoksia kuin kokonaan raakaruokaa syötäessä, kananrasvaa taas voi antaa suhteessa enemmän.

Nappulan ja raakaruoan antamisen välissä voi pitää muutaman tunnin väliä. Voit esimerkiksi ottaa fretiltä aamupäivällä raksukupin pois ja tarjota iltapäivällä kanankauloja. Näin fretti syö raakaruokaansa paremmin, koska on jo hieman nälkäinen. Kylläinen fretti yleensä vain nyrpistää nenäänsä tarjottavalle raakaruoalle. Fretti harvoin syö myös itseään ähkyyn ja kylläinen fretti helposti piilottaa lihat, mikäli vatsa on täynnä.

Nappulaan tottuneille freteille raakaruokintaan tai osittain siihen siirtyessä yleensä helpointen maistuu jauheliha-mössö, jossa esimerkiksi kanamunaa ja vitamiineja sekaisin. Myös sydämet sekä pilkotut kanankaulat ovat ehkäpä helpoimmasta päästä totuttaa. Kokonaiset ruokaeläimet ja isot lihasat luut saattavat vaatia enemmän totuttelua.