Kuivaruokinta

Yleistä ruokinnasta

Freteille on markkinoilla paljon erilaisia kuivaruokia. Kuitenkaan ruokapussin kyljessä oleva fretin kuva ei tarkoita, että kuivaruoka olisi laadukasta fretin ruokaa. Suositeltavaa kuivaruokaa on Totally ferret, jolta löytyy tuotteita pennusta aina vanhenevaan frettiin asti. Monet freteille suunnatut kuivaruoat sisältävät aivan liikaa kasvikunnan tuotteita, joita fretti ei pysty kunnolla hyödyntämään.

Frettiä ei tulisi ruokkia kissan kuivamuonalla, koska fretin ruoansulatus ja elimistö eroaa paljon kissan vastaavista. Sekaan voi vaihtelun vuoksi sotkea eläinkaupasta saatavia kissanpennun kuivaruokia, jotka sisältävät riittävän määrän rasvaa ja proteiinia.

Kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota siihen, mitä ainesosaluettelossa on ensimmäisten aineiden joukossa. Suomen lainsäädäntö sanoo, että aineet tulee luetella niin, että ruuan eniten sisältämä aines on ensimmäisenä jne. Joten mitä vähemmän kasvisperäisiä aineita ensimmäisten aineiden joukossa on, sitä parempi.

Freteille sopivia kuivaruokia ovat sellaiset, joissa on vähintään 35% eläinperäistä valkuaista, vähintään 18% rasvaa (mieluummin 20% tai yli) ja mahdollisimman vähän kasvikunnan tuotteita mainittuna ainesosaluettelossa.

Kuivaruokamerkkien vertailu

KuivaruokaProteiini (%)Rasva (%)Kuitu (%)Hehkutusjäännös (%)Kalsium (%)Fosfori (%)Tauriini (mg/kg)
Totally36221,571,21,053000
James361939,5**ei sisällä
V-L Complete361936,510,92000
V-L Ferret Nature35181,571,10,91200
V-L Ferret Pro3217271,311200
Applaws Kitten482139,921,52000
Wishkas32111,581,111000
Hill's3825,51,26,81,280,971980
RC Kitten36182,57,51,10,962200

* Tietoa ei saatavilla

Sitten pureudutaan ainesosaluetteloihin. Vaikka taulukossa osa kuivamuonista näyttäisi ihan hyviltä, kannattaa syventyä ainesosaluetteloon. Laki sanoo, että ensimmäisenä luettelossa tulee olla se aine, jota tuote sisältää eniten, toisena mitä toiseksi eniten ja niin edespäin.

Totally Ferret active

Siipikarjan lihajauho, riisi, siipikarjan rasva, kananmuna (kuivattu), vehnäjauho, maissi, kalajauho, riisileseet, hydrolysoitu liha, kuivattu oluthiiva, maksajauhe, ohra (kuorittu), pellavansiemen, sokerijuurikasmassa, kalaöljy, kalsiumkarbonaatti, kaliumkloridi.

Valmistajan sivut kertovat proteiinin tulevan 89 % eläinproteiinista.

James Wellbeloved ferret complete

Kalkkuna, kokojyvävehnä, kalkkunanrasva, kala, kalkkunakastike, perunaproteiini, juurikaskuitu, pellavansiemen, vitamiinit ja hivenaineet, yucca, säilötty E- ja C-vitamiinilla.

Ei sisällä ollenkaan tauriinia, joka on elintärkeä mm. fretin sydämen toiminnalle. Sisältää 48 % kalkkunaa ja 26 % vehnää.

Versele-Laga Ferret complete

Kana (30 %), riisi, vehnä, maissi, maissigluteeni, kananrasva, sokerijuurikkaiden kuitu, kuivattu kala, hydrolysoitu kanaproteiini, kuivattu kananmuna, oluthiiva, kalaöljy, mineraalit, FOS (vähintään 1 %), lesitiini (0,25 %), Yucca-uute, kehäkukkauute.

Ensimmäisenä luettelossa kana, jota on vain 30 %, tämän jälkeen pitkä lista kasvisperäisiä tuotteita, kunnes tulee vasta kananrasva.

Versele-Laga  Ferret Nature

Liha ja eläinperäiset tuotteet, vilja, kasviperäiset öljyt, öljyt ja rasva, hiiva, kala ja kalaperäisiä tuotteita, kananmuna ja kananmunan johdannaiset tuotteet, mineraaleja, frukto-oligosakkarideja, yucca-uute.

Missään ei kerrota, missä suhteessa tuotteesta löytyy eläinperäistä rasvaa ja proteiineja, mutta ainesosaluettelon perusteella kasvisperäiset ovat hallitsevassa asemassa.

Versele-Laga Ferret pro

Liha ja lihaperäiset raaka-aineet (> 15 % kanaa), vilja, kasviperäiset raaka-aineet, öljyjä ja rasvoja, kala ja kalaperäiset raaka-aineet (vähintään 4 % lohta), hiiva, kivennäisaineet, frukto-oligosakkaridit, Yucca-uute.  

15 % kanaa on todella pieni määrä, ja heti lihan jälkeen tulee taas pitkä lista kasvisperäisiä tuotteita.

Applaws kitten

Kuivattu kana (vähintään 58 %), kuivattu peruna (vähintään 10 %), kananjauheliha (vähintään 9 %), siipikarjanrasva (vähintään 7 %, onega-6-rasvahapon lähde), siipikarjakastike (vähintään 3 %), sokerijuurikasmassa (vähintään 3 %), kuivattu kananmuna (vähintään 3 %), lohiöljy (vähintään 2,6 %, omega-3-, EPA- ja DHA-rasvahappojen lähde), kuivahiiva, kasvikuituselluloosa, kivennäisaineet, kasvikuituselluloosa (vähintään 1 %), kivennäisaineet, karpalo, DL-metioniini, kaliumkloridi, Yucca-uute, sitrusuute, rosmariiniuute.

Valmistaja kertoo, että ruoka sisältää 80 % lihatuotteita ja 20 % kasviksia ja kasvisperäisiä uutteita.

Whiskas adult chicken

Viljatuotteet (vähintään 4 %), kasvisproteiiniuutteet, liha ja lihan sivutuotteet (vähintään 4 % kanaa vaaleanruskeissa paloissa, vähintään 4 % lihaa lihanappuloiden täytteessä), öljyt & rasvat, mineraalit, yrttivalmisteet, vihannekset (vähintään 4 % porkkanaa oransseissa paloissa, vähintään 4 % herneitä vihreissä paloissa).

Erittäin vähän lihaa, luettelo on täytetty kasvisperäisillä aineilla. Ei freteille suositeltavaa ruokaa!

Hill’s Feline Kitten Chicken

Siipikarjanlihajauhe, jauhettu maissi, eläinperäiset rasvat, kalaöljy, proteiinihydrolysaatti, kuivatut juurikasleikkeet, kaliumkloridi, pellavansiemenet, natriumkloridi, L-lysiinihydrokloridi, L-tryptofaani, magnesiumoksidi.

Royal Canin Kitten 36

Kuivattu siipikarjanliha, riisi, eläinrasvat, maissi, kasvivalkuaisuute*, maissigluteeni, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, kasvikuidut, juurikaskuitu, kivennäisaineet, kalaöljy, hiivat, soijaöljy, fruktooligosakkaridit, hydrolysoitu hiivauute (mannaanioligosakkaridien lähde), isosamettikukkauute (luteiinin lähde).