Ohjeita raakaruokintaan

Käytännössä raakaruokinta rakennetaan kolmen pääruoka-aineen ympärille. Jauhetut lihat ja rasvat, lihaiset luut sekä kokonaiset saaliseläimet. Tämän lisäksi fretille annetaan erilaisia lisäravinteita.

Tähän alle on listattu, mistä tuotteista raakaruokinta lähdetään rakentamaan:

  • Broileria (kaiken ikäiset ja kaikki osat)
  • Kalkkuna (kaiken ikäiset ja kaikki osat)
  • Viiriäinen (kaiken ikäiset ja kaikki osat)
  • Hiiri (kaiken ikäiset, kokonaisena )
  • Jäniseläimet (kaiken ikäiset ja kaikki osat)
  • Muut jyrsijät
  • Muut linnut (esim. riista )
  • Lammas (kaikki osat, ei usein tarjolle, max. 1-2 x viikossa )
  • Hyönteiset (esim. sirkat, toukat )
  • Kala (rasva on hyvää, kalaa aina vain pieninä määrinä eikä kovin usein, max. 1 x viikossa )
  • Kasvikset (pieniä määriä 1-5 %, aina soseutettuna, esim. marjat, oraat, hyvä vitamiinien lähde )
  • Valkosipuli mieluiten jauheena (tappaa loisia ja ehkäisee loistartunnoilta, parantaa ruuansulatusta, parantaa elimistön vastustuskykyä )
  • Vehnänalkioöljy (max 1ml x päivässä), auringonkukkaöljy (max. 3ml päivässä), pellavansiemenöljy (max. 2ml päivässä) (hyviä rasvahappojen lähteitä, ei kaikkia joka päivä )
  • Merilevä (½tl päivässä) (Hyvä mineraalien, kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde )
  • Oluthiiva (1/4tl pvässä) (tärkeä B-vitamiinien lähde)
  • Maitohappobakteerit (pitää yllä elimistön hyvää bakteerikantaa, voidaan antaa säännöllisenä kerran viikossa tai päivittäin uuteen ruokaan totuteltaessa, lääkekuurin aikana tai ulosteen ollessa löysää )

Kokonaisia saaliseläimiä voi lisätä annoksiin vapaasti, mutta kannattaa muistaa, ettei esimerkiksi tipu sisällä kovinkaan isoja luita.

Esimerkkejä viikottaisesta ruokailusta

Viikko 1

ViikonpäiväEnsimmäinen ateriaToinen ateria
Maanantaisisäelimiä (sydäntä, maksaa, munuaisia )
kananmunankeltuaista
½tl merilevää
½rkl kasvissosetta
tl kärjellinen valkosipulia
lihaisia luita
Tiistaijauhettua kanaa tai kalkkunaa
kanan- tai kalkkunanrasvaa
½tl merilevää
jauhettu munankuori
lihaisia luita
Keskiviikkosisäelimiä (sydäntä, maksaa, munuaisia )
½tl merilevää
½rkl kasvissosetta
tl kärjellinen valkosipulia
tl kärjellinen oluthiivaa
lihaisia luita
Torstaijauhettua kanaa tai kalkkunaa
kanan- tai kalkkunanrasvaa
½tl merilevää
lihaisia luita
Perjantaihiiri, tipu tms. kokonaisia eläimiälihaisia luita
Lauantaijauhettua kanaa tai kalkkunaa
kanan- tai kalkkunanrasvaa
½tl merilevää
½rkl pellavasiemenöljyä
lihaisia luita
Sunnuntaijauhettua kanaa tai kalkkunaa
kanan- tai kalkkunanrasvaa
½tl merilevää
tl kärjellinen oluthiivaa
maitohappobakteereita
lihaisia luita

Viikko 2

ViikonpäiväEnsimmäinen ateriaToinen ateria
Maanantaisisäelimiä (sydäntä, maksaa, munuaisia)
kananmunankeltuaista
½tl merilevää
½rkl kasvissosetta
tl kärjellinen valkosipulia
haisia luita, esim. kanankauloja 2-3 kpl
Tiistaitoukkia ja sirkkoja n. 2rkl lihaisia luita, esim. kanan tai ankan siipi
Keskiviikkokokonainen viiriäinen, tipu tai aikuinen hiirilihaisia luita, esim. kanin koipi karvoineen
Torstailihaisia luita, esim. kanan tai ankan kauloja 1-3 kpl
Perjantaikokonainen viiriäinen, tipu tai aikuinen hiiri lihaisia luita, esim. kalkkunan siivenkärkiä 2-3 kpl
Lauantaiauhettua kanaa tai kalkkunaa
kanan- tai kalkkunanrasvaa
½tl merilevää
½rkl pellavasiemenöljyä
jauhettu munankuori
lihaisia luita, esim. kanan selkäranka
Sunnuntaijauhettua kanaa tai kalkkunaa
kanan- tai kalkkunanrasvaa
½tl merilevää
tl kärjellinen oluthiivaa
maitohappobakteereita
kanan pyrstöjä 2-4kpl