Ruokavalio

IMG_0393

Fretti on puhtaasti lihansyöjä. Fretin ravinnon tulisi koostua eläinperäisistä tuotteista ja vain n. 5 % siitä tulisi olla kasvisperäistä. Tämä perustuu siihen, että fretin ruoansulatus on lihansyöjäksikin hyvin lyhyt ja yksinkertainen. Voisikin sanoa ruoansulatuksen olevan tehoton muihin eläimiin nähden. Lisäksi fretin suolistosta ei löydy olleenkaan mikrobikantaa, joka huolehtisi kuitujen pilkkomisesta. Näin ollen fretti ei voi hyödyntää ruokavaliossaan kasvikunnan tuotteita.

Frettiä voidaan ruokkia raakaruokinnalla, kuivaruokinnalla tai sekaruokinnalla.

Tarkemmin fretin ruokavaliosta:


Proteiinit eli valkuaisaineet

Rasva

Hiilihydraatit

Kuitu

Vitamiinit

Kivennäis-ja hivenaineet

Vesi

Herkut

Kielletyt ruoka-aineet

 

Raakaruokinta (BARF)

Raakakuokinta eli barffaus (eng. Bones And Raw Food) tarkoittaa fretin ruokkimista luonnonmukaisen ruokavalion mukaisesti. Raakaruokinnan tarkoituksena on tarjota fretille sen luonnollista ravintoa, kypsentämätöntä lihaa, luita ja kokonaisia saaliseläimiä. Suomessa raakaruoan suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja yhä useampi niin vanha harrastaja kuin uusi fretinomistajakin on lähtenyt ruokkimaan frettiään raakaruoalla.

Lisää raakaruokinnasta ›

Kuivaruokinta

Freteille on markkinoilla paljon erilaisia kuivaruokia, mutta merkkien kanssa tulee olla tarkkana. Monet frettien kuivaruoat nimittäin sisältävät aivan liikaa kasvikunnan tuotteita, joita fretti ei pysty kunnolla hyödyntämään. Kissan kuivamuonaa tulisi välttää, sillä fretin ruoansulatus ja elimistö eroaa paljon kissan vastaavista.

Lisää kuivaruokinnasta ›

 


Sekaruokinta

Sekaruokinta koostuu raaka- ja kuivaruokinnan sekoituksesta, ja on hyvä valinta, kun ei pystytä tai haluta siirtyä kokonaan fretin raakaruokintaan. Tässä ruokavaliossa nappularuokintaa täydennetään lihaisilla luilla kolmesta neljään kertaan viikossa, jonka avulla fretin hampaat pysyvät kunnossa. Lisäksi fretille voi tarjota rasvalisää kuivanappulan ohella.

Lisää sekaruokinnasta ›